We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -zesde- mens achter’. In de vorige editie gaf collega Nick Bijlsma ons een kijkje in zijn privéleven. Deze keer gaan we op bezoek bij onze kersverse programmamanager Pieter Heesbeen.

 

Sinds eind vorig jaar versterkt Pieter het Servicepunt team als trekker van de programmalijn ‘Energiebesparing’. Deze maand neemt hij het stokje over van Jade Oudejans als programmamanager. Waar gaat zijn hart sneller van kloppen? We spreken bij hem thuis af in het groene Oosterbeek, op de plek waar hij het liefst zijn tijd spendeert: de tuin.

 

Pieter: ‘‘Ik tuinier heel graag. Als ik in de tuin aan het werk ben, dan voel ik me energiek en kalm tegelijk. Eigenlijk verveel ik me er nooit. Nou ja, misschien in de winter’’, lacht hij. ‘‘Dan is er vrijwel niks te doen. Ik kan er eindeloos over lezen en praten. Zeker nu het voorjaar is, wordt mijn man er wel eens gek van, haha.’’

 

 

De liefde voor tuinieren begon al vroeg bij Pieter. ‘‘Rond mijn twaalfde kreeg ik een moestuin. Een stukje land op een moestuincomplex aan de rand van het dorp. Maar voor die tijd was ik ook al in de weer. Eerst nog samen met mijn moeder, maar daarna vooral zelf. Dan maakte ik allerlei ontwerpen. Ik kon urenlang verdwalen in plantenboeken, die ik dan leende uit de bieb.’’

 

Sinds twee jaar woont Pieter voor het eerst in een huis mét eigen tuin. ‘‘Toen we verhuisden, troffen we een tuin aan die redelijk goed was onderhouden. We wonen in een twee-onder-een kap woning met een voor- en achtertuin die doorloopt aan de zijkant. Ik had besloten om er een moderne Engelse tuin van te maken: uitbundig, met veel kleur. En dan moet je uitkijken dat het niet te zoet of ordinair wordt, hè. Dan helpt het wel om een goed ontwerp te hebben, want een goede structuur geeft rust.”

 

Pieter licht toe: ‘‘Dat betekent dus niet zomaar een plantje hier en een plantje daar, maar écht planmatig te werk gaan. Ik heb een Excel-bestand uitgewerkt en daarin planten gecategoriseerd voor de verschillende plekken in de tuin. Zo houd ik rekening met het kleurenpalet, wanneer wat bloeit, of een plant beter gedijt in de zon of in de schaduw en of er voldoende variatie zit in hoogte en structuur. Mijn man is architect en heeft ook meegeholpen met het tuinontwerp. Maar hij richt zich vooral op het huis en ik op de tuin. Zo vullen we elkaar goed aan.’’

 

Waar hij zijn inspiratie vandaan haalt? ‘‘Ik kijk veel naar ‘Gardeners World’ van de BBC. Dat is hét televisieprogramma over tuinen. Ze maken prachtige reportages van tuinen door heel Engeland en daarbuiten. Verder lees ik graag in tuinboeken en ook online is er veel inspiratie te vinden.’’

 

Pieter ziet parallellen tussen het werk in de tuin en zijn rol als programmamanager. ‘‘In de tuin maak ik gebruik van het bodemleven en het biologische groeiproces van planten. Ik probeer dat zo goed mogelijk te begeleiden, zodat er een mooi geheel ontstaat. In mijn werk anticipeer ik ook op de dynamiek en energie binnen de energietransitie. Die transitie is in volle gang en ‘leeft’ ook, zou je kunnen zeggen. Juist die interactie met het ‘levende’ proces en de betrokkenen vind ik zo interessant.’’  

 

Via deze rubriek willen we graag klanten en partners van het Servicepunt beter leren kennen. Jou dus! Bij wie mogen we daarvoor langskomen?

Categorieën: Nieuws