Jannis van Zanten (Vattenfall) en Frank van der Veek (AFWC): “De warmtetransitie slaagt alleen als je erin vertrouwt dat de ander ook zijn rol pakt.”

Uniek aan dit project: “De schaal: 100.000+ woningen op het warmtenet.” Ikigai (Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?): “Samen puzzelen met impact op hoog niveau.” Stel: jullie zijn minister voor Energie en Klimaat, wat moet er anders?: “Doe wat aan het vollooprisico voor warmtenetten!”   Als projectmanager […]

Charlotte Bakker (gemeente Hoorn): ‘‘In de Kersenboogerd werken we integraal aan een toekomstbestendige wijk.’’

Uniek aan dit project: “Duurzaamheid is ingebed in een breed wijkprogramma ‘Kansen voor de Kersenboogerd’.” Ikigai (Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?): “Schakelen op veel verschillende niveau’s.” Stel: jij bent minister voor Energie en Klimaat, wat moet er anders?: “De Rijksoverheid moet veel meer de regie pakken!”   […]

De mens achter… [Ilse Hennemann – SPDE]

We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -derde- mens achter’. In […]

De provincie Noord-Holland wil dat de provincie energieneutraal is in 2050. Dat betekent onder meer dat uiteindelijk alle woningen in Noord-Holland van het gas af moeten. Om deze ambitie te realiseren heeft de provincie het Servicepunt Duurzame Energie in het leven geroepen. Dit Servicepunt wordt bemand door de externe, onafhankelijk adviesbureau’s Over Morgen, Andersson Elffers Felix, 5plus1 en Frisse Blikken.

Agenda

Community Energiearmoede

Startdatum: 10 mei 2022
Einddatum: 31 december 2022
Gehele dag evenement
Doelgroep: Nederlandse organisaties (gemeenten, provincies, bewonersinitiatieven, energiecoöperaties, lokale hulporganisaties, welzijnsinstellingen, adviesbureau’s en marktpartijen) die werken aan het vraagstuk energiearmoede en mensen die in energiearmoede leven of hebben geleefd.
Energiearmoede

Sinds vorig voorjaar maakt het Servicepunt Duurzame Energie (SPDE) werk van het vraagstuk energiearmoede. Samen met de MRA en TNO vormen wij het ‘kernteam’ van deze werkgroep. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op vragen van – met name – gemeenten, maar ook van woningcorporaties, energiecoöperaties of welzijnsinstellingen. Rond die vragen organiseren we al (online) kennissessies, vragenuurtjes en sinds begin dit jaar een leerkring. Daaruit blijkt een grote belangstelling voor dit onderwerp!

Van zowel de deelnemers aan de webinars als uit de leerkring horen we dat er behoefte is aan het opzetten van een actieve community. Een digitale omgeving waarin leden elkaar gemakkelijk kunnen vinden en benaderen, kennis en praktijkervaringen kunnen worden gedeeld, vragen gesteld en beantwoord kunnen worden op een prikbord, een bibliotheek te vinden is met allerlei nuttige informatie (documenten, filmpjes, interviews en vlogs) en vragen gesteld kunnen worden aan mensen die leven in energiearmoede (of hebben geleefd).

Belangstelling? Word lid!

Wil je lid worden van de community Energiearmoede? Meld je dan aan via deze link. Als je je hebt aangemeld, nemen we snel contact met je op om wat meer gegevens te noteren, na te gaan welke collega’s vanuit andere domeinen kunnen worden benaderd en te horen welke actieve invulling je wilt inbrengen.

Zomerborrel en serious game: Een warme gebouwde omgeving

Datum: 9 juni 2022
Tijd: 16:00 - 19:00
Locatie: Het Veerkwartier, A. Hofmanweg 62, Haarlem
Doelgroep: Professionals die werken aan de energietransitie in de gebouwde omgeving in Noord-Holland
Spelmiddag en netwerkborrel – Een warme gebouwde omgeving

Serious Game: 13.00-16.30 | Zomerborrel: 16.00-19.00

Op 9 juni organiseert het Servicepunt een zomerborrel voor professionals die werken aan de energietransitie in de gebouwde omgeving in Noord-Holland. We nodigen graag collega’s van de provincie Noord-Holland, gemeenten, regio’s, omgevingsdiensten, energiecoöperaties, energieloketten, woningcorporaties, waterschappen, warmtebedrijven en netbeheerders (en iedereen die we in deze opsomming vergeten zijn) uit om kennis en ervaringen te delen onder het genot van een hapje en drankje.

We starten de middag (13:00 – 16:30) met het spelen van een serious game over de warmtetransitie. Vervolgens sluiten we de middag af (16:00 – 19:00) met een zomerborrel. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om alleen bij de zomerborrel aan te sluiten.

We zien je graag op 9 juni bij het Veerkwartier in Haarlem!

Workshop: Grondgebonden energieneutrale woningen voor € 160.000,- v.o.n. incident of trend?

Datum: 21 juni 2022
Tijd: 13:00 - 15:30
Locatie: BroekerVeiling, Museumweg 2, Broek op Langedijk
Doelgroep: Bestuurders van woningcorporaties, gemeenten en provinciale overheid

Nederland staat voor de uitdaging om 1.000.000 betaalbare energieneutrale woningen te bouwen. Hoe lukt het om in deze tijden een woning te realiseren die niet alleen op papier energieneutraal is, maar dat ook in de praktijk is. En dat voor een prijs van 160.000 Euro v.o.n. voor een grondgebonden woning. Wat is daarvoor nodig en wat kunnen bestuurders van woningcorporaties en gemeentes hiervan leren?

KOPPEN Bouwexperts organiseert op 21 juni een workshop waarin de volgende thema’s worden behandeld:

  • Resultaten van onderzoek naar energieneutrale gasloze NeroZerowoningen
  • Woonervaringen in een betaalbare energieneutrale woning
  • Opschalen
  • Fabrikant geeft vergaande garanties
  • Panel discussie met de zaal

Complete agenda

Nieuwsbrief

Geef je op voor de nieuwsbrief

Strippenkaart: 1-op-1 advies voor gemeenten

Het Servicepunt staat ook klaar voor individuele ondersteuning aan gemeenten! Elke gemeente kan een dag advies op maat krijgen, van één van onze experts. Interesse? Neem contact op via info@servicepuntde.nl.