Top 23 lijst: maatregelen die de grootste besparing op de energierekening opleveren 

Besparen op de energierekening is actueel, heel actueel. Meerdere motieven strijden met elkaar: verduurzaming, het compenseren van de sterk gestegen energierekening en versneld van Russisch gas afkomen. Voor veel Nederlanders interessant en slim om te doen, voor anderen bittere noodzaak. Vanuit de werkgroep energiearmoede waar het Servicepunt Duurzame Energie Noord […]

Jannis van Zanten (Vattenfall) en Frank van der Veek (AFWC): “De warmtetransitie slaagt alleen als je erin vertrouwt dat de ander ook zijn rol pakt.”

Uniek aan dit project: “De schaal: 100.000+ woningen op het warmtenet.” Ikigai (Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?): “Samen puzzelen met impact op hoog niveau.” Stel: jullie zijn minister voor Energie en Klimaat, wat moet er anders?: “Doe wat aan het vollooprisico voor warmtenetten!”   Als projectmanager […]

Charlotte Bakker (gemeente Hoorn): ‘‘In de Kersenboogerd werken we integraal aan een toekomstbestendige wijk.’’

Uniek aan dit project: “Duurzaamheid is ingebed in een breed wijkprogramma ‘Kansen voor de Kersenboogerd’.” Ikigai (Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?): “Schakelen op veel verschillende niveau’s.” Stel: jij bent minister voor Energie en Klimaat, wat moet er anders?: “De Rijksoverheid moet veel meer de regie pakken!”   […]

De provincie Noord-Holland wil dat de provincie energieneutraal is in 2050. Dat betekent onder meer dat uiteindelijk alle woningen in Noord-Holland van het gas af moeten. Om deze ambitie te realiseren heeft de provincie het Servicepunt Duurzame Energie in het leven geroepen. Dit Servicepunt wordt bemand door de externe, onafhankelijk adviesbureau’s Over Morgen, Andersson Elffers Felix, 5plus1 en Frisse Blikken.

Agenda

Webinar: Uitvoeren SPUK-plannen – Welke hulp is er voor gemeenten beschikbaar?

Datum: 29 september 2022
Tijd: 13:00 - 14:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsadviseurs duurzaamheid en communicatie, sociaal domein en intermediaire organisaties zoals het energieloket, de voedselbank en woningcorporaties
NH016695 – groot

Duurzaam Bouwloket organiseert samen met Regionaal Energieloket en het Servicepunt Duurzame Energie het webinar ‘Uitvoeren SPUK-plannen – Welke hulp is er voor gemeenten beschikbaar?’.

Bewonersplatform energiearmoede – Duurzaam Bouwloket

Duurzaam Bouwloket heeft dit platform voor bewoners ontwikkeld waarop ze eenvoudig verschillende vormen van ondersteuning kunnen krijgen. Aan de aanbodzijde worden (lokale) aanbieders gekoppeld via een open platform. Het platform biedt flexibiliteit voor gemeenten ten aanzien van het benaderen van de doelgroep en vergaande ontzorging voor gemeenten wat betreft de SiSa verantwoording van de inzet van de SPUK-gelden.

Landelijke ondersteuningsstructuur energiefixers – Regionaal Energieloket (REL)

Een aantal partijen werkt aan een voorstel om regionaal en landelijk energiefixers te werven, screenen, trainen en nog dit stookseizoen in te zetten bij gemeenten. 

Webinar: Buurkracht: buren als krachtige partner voor gemeenten

Datum: 6 oktober 2022
Tijd: 12:00 - 13:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers en projectleiders warmtetransitie
Buurkracht

In dit webinar vertelt Buurkracht over haar aanpak, die uitgaat van de kracht van buren. Actieve wijkbewoners die – begeleid door Buurkracht – de rest van de wijk ‘aan’ zetten. De buurtbegeleiders van Buurkracht hebben op deze manier al meer dan 600 buurten ‘aan’ gezet. Een aanpak die niet alleen werkt in wijken met een ‘volle accu’. Maar ook in wijken met – financieel – kwetsbare bewoners.

Tweede Tafel voor Aquathermie Noord-Holland

Datum: 13 oktober 2022
Tijd: 10:00 - 12:30
Locatie: Hoofdkantoor Waternet, Korte Ouderkerkerdijk 7, Amsterdam
Doelgroep: professionals (gemeenteambtenaren, projectontwikkelaars, energiecoöperaties, woningcorporaties) die zoeken naar de mogelijkheden die aquathermie kan bieden in hun gemeente of daar al mee bezig zijn.
Aquathermie

Wil je ook met warmte uit water – oftewel Aquathermie – aan de slag? Zie je mogelijkheden en weet je niet waar te beginnen? Of wil je überhaupt meer te weten komen over aquathermie en de potentie van deze bron? 

In deze tweede thematafel gaan we naar aanleiding van jullie wensen samen kansen identificeren met de ‘Aquathermie viewer’ (neem dus je laptop mee!). Vervolgens presenteren we de routekaart ‘Van kans naar aanpak’ en gaan we met met Vera van Vuuren in op de casus van de Koog in Uitgeest, waarin het proces van kans naar aanpak al doorlopen is.

Complete agenda

Nieuwsbrief

Geef je op voor de nieuwsbrief

Strippenkaart: 1-op-1 advies voor gemeenten

Het Servicepunt staat ook klaar voor individuele ondersteuning aan gemeenten! Elke gemeente kan een dag advies op maat krijgen, van één van onze experts. Interesse? Neem contact op via info@servicepuntde.nl.