De provincie Noord-Holland wil dat de provincie energieneutraal is in 2050. Dat betekent onder meer dat uiteindelijk alle woningen in Noord-Holland van het gas af moeten. Om deze ambitie te realiseren heeft de provincie het Servicepunt Duurzame Energie in het leven geroepen. Dit Servicepunt wordt bemand door de externe, onafhankelijk adviesbureau’s Over Morgen, Andersson Elffers Felix, 5plus1 en Frisse Blikken.
Agenda
Graag nodigen we je uit voor de ‘informatiebijeenkomst natuurvriendelijk isoleren’ op 12 november, georganiseerd door de provincie Noord-Holland. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we huidige de stand van zaken en de landelijke ontwikkelingen. Daarnaast richten we ons op kennisdeling en gaan we interactief aan het werk, met voldoende ruimte om te netwerken met collega’s uit het veld. We sluiten af met een lunch.
Veel gemeenten lopen er (o.a. vanuit NIP/ LAI) tegenaan: hoe goed zijn woningen nu eigenlijk geïsoleerd? De indicatieve labels blijken daar vaak geen goede informatie over te geven. Eigenlijk is dat ook wel logisch. Die gaan er in feite van uit dat de verschillende eigenaren sinds de bouw van de woning niets hebben geïsoleerd.
Een steekproef nemen kan dan nuttig zijn. Dat deden ze in Zwartewaterland onder de naam “Energie on Tour”. En de resultaten waren opvallend. Van de 151 woningen hadden maar liefst 95% een beter label dan het indicatieve label van D t/m G. Lucca Koekoek (gemeente Zwartewaterland) neemt je deze middag mee in de werkwijze en de resultaten.
Een andere mogelijke aanpak om met actuele labels te werken, is door middel van gebouwgebonden data, opgeslagen in een “woningpaspoort”. TNO vertelt deze middag meer over dit onderwerp. Zij ontwierpen de contingententool, waarin allerlei data over woningen worden gebundeld. De tool gaat op zoek naar clusters van woningen waar specifieke verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn.
Hiermee doet TNO momenteel ervaring op vanuit het meerjarige “Innovatieprogramma versnelde verduurzaming Noord-Hollandse woningen”, in samenwerking met Klimaatmissie Nederland en Winst uit je woning. Ook is TNO betrokken bij pilots met het CBS, waarbij geëxperimenteerd wordt met het beschikbaar stellen van CBS-data op heel lokaal niveau.
Tot slot deelt RVO haar ervaringen rondom een pilot in de gemeente Apeldoorn, waarbij met woningdata vanuit het Kadaster is gewerkt.
OPROEP: Stuur deze uitnodiging door naar nieuwe collega’s binnen jouw gemeente! Deelname aan deze 2-daagse is gratis.
Ben je kortgeleden begonnen bij een gemeente in het domein energietransitie? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag startende collega’s?
Meld je dan aan voor onze 2-daagse ‘Expeditie Warmtetransitie’.
In deze 2-daagse nemen we je mee in de energietransitie in de gebouwde omgeving, ook wel de warmtetransitie genoemd. We zien dat de teams binnen gemeenten (gelukkig!) aan het groeien zijn. Want de grote opgave vraagt om versterking. Met deze Expeditie Warmtetransitie brengen wij jou als nieuwe ambtenaar in dit werkveld – samen met collega’s uit buurgemeenten – op weg. We informeren je over belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie, o.a. beleid, techniek, proces en bewoners. En we maken het interactief!
Na deze expeditie heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.
Nieuwsbrief
Geef je op voor de nieuwsbrief
Strippenkaart: 1-op-1 advies voor gemeenten
Het Servicepunt staat ook klaar voor individuele ondersteuning aan gemeenten! Elke gemeente kan een dag advies op maat krijgen, van één van onze experts. Interesse? Neem contact op via info@servicepuntde.nl.