Doe mee met de Powersaver Game en laat huishoudens in jouw gemeente spelenderwijs energie besparen

Hoe kun je met een game huishoudens spelenderwijs energie laten besparen? En hoe zorg je dat dit gedrag beklijft? ‘‘Vanuit de wetenschap weten we dat game principes kunnen helpen om menselijk gedrag op een positieve manier te sturen. Dat noemen we gamification’’, vertelt Jan Dirk Fijnheer, promovendus bij de Universiteit […]

De mens achter… [Niels Götz]

We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -eerste- mens achter’ het […]

Doe mee met het Leer Lab ‘Organisatie inrichting energietransitie’ 

Wij zien dat veel gemeenten worstelen met de energietransitie. Er is een grote ambitie, veel urgentie en tegelijkertijd is het een hele ingewikkelde en complexe opgave. Hoe doe je dat nou als het doel ver weg is en zo groot en de weg ernaar toe nog helemaal niet zo helder […]

De provincie Noord-Holland wil dat de provincie energieneutraal is in 2050. Dat betekent onder meer dat uiteindelijk alle woningen in Noord-Holland van het gas af moeten. Om deze ambitie te realiseren heeft de provincie het Servicepunt Duurzame Energie in het leven geroepen. Dit Servicepunt wordt bemand door de externe, onafhankelijk adviesbureau’s Over Morgen, Andersson Elffers Felix, 5plus1 en Frisse Blikken.

Agenda

Leer Lab: Organisatie inrichting energietransitie

Startdatum: 20 september 2021

Einddatum: 19 november 2021

NH016816

Hoe richt ik mijn gemeentelijke organisatie in zodat ik klaar ben voor de  energietransitie? Hoe positioneer ik de organisatie binnen de gemeente, maar ook regionaal? Hoe organiseren we de warmtetransitie op een slimme manier?

Eindproject

In drie stappen werk je toe naar een ingevuld canvas waarin je antwoord geeft op drie inrichtingsvraagstukken:

  • Wat gaat de gemeente doen in de warmtetransitie (hoe breed of smal is de opgave)?
  • Hoe positioneer je de activiteiten (als project of als programma)?
  • Hoe ga je om met het capaciteitsvraagstuk?

Als afsluiting van het traject wordt dit canvas aangeboden aan de gemeentesecretaris.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Webinar: De TVW’s verzameld – een blik op de warmtetransitie in Noord-Holland

Startdatum: 28 oktober 2021

Einddatum: 9 december 2021

Locatie: Online

cropped-Logo-Servicepunt.png

De Transitievisies Warmte van Noord-Hollandse gemeenten zijn (bijna) klaar. Het Servicepunt haalt het net op: we verzamelen de vastgestelde TVW’s en brengen de resultaten in beeld (zie viewer). Dat geeft interessante inzichten! Op 28 oktober 10:00-11:30 en op 9 december 15:00 – 16:30 delen we deze inzichten tijdens het webinar: De TVW’s verzameld – een blik op de warmtetransitie in Noord-Holland.

We nemen jullie mee in de dataviewer waarin we de resultaten van de Noord-Hollandse TVW’s hebben geladen. We beginnen met een overzicht van de wijken waar de komende jaren gestart wordt en de verwachte warmteoplossingen. Daarna zoomen we in met extra analyses. Samen gaan we hierover in gesprek: Waar ligt de focus en kennisbehoefte de komende jaren? Hoe verhouden de Noord-Hollandse plannen zich tot landelijke ambities? En kunnen we vanuit het overzicht van plannen conclusies trekken over de organisatie van de warmtetransitie?

We gebruiken jullie inbreng tijdens het webinar om de analyses te verrijken. Vervolgens gaan gedeputeerde Edward Stigter en Maarten van Poelgeest van het Servicepunt op 9 december met bestuurders in gesprek over de TVW resultaten. Bestuurders worden hier apart voor uitgenodigd.

Is jouw Transitievisie Warmte onlangs vastgesteld? Lever hem bij ons aan. Wij hebben nu de helft van de Noord Hollandse gemeenten in beeld. Hoe meer resultaten, hoe meer inzicht we op provinciaal niveau krijgen.

Klik hier om je aan te melden voor 28 oktober (10:00 – 11:30).

Klik hier om je aan te melden voor 9 december (15:00 – 16:30).

Webinar Versnelling aardwarmte – de nieuwe Mijnbouwwet

Datum: 4 november 2021

Tijd: 15:30 - 16:30

Locatie: Online

Servicepunt Duurzame Energie en Provincie Noord-Holland

Programma Versnelling Aardwarmte MRA van de provincies Noord-Holland en Flevoland organiseert samen met het Servicepunt Duurzame Energie op 4 november van 15:30 – 16:30 een webinar over aardwarmte en de nieuwe Mijnbouwwet. In dit webinar lichten we de nieuwe werkwijze toe en wat dit betekent voor gemeenten en initiatiefnemers.

Een inleiding voor iedereen die aardwarmte al enigszins kent en meer wil weten over de nieuwe Mijnbouwwet zoals die bij de Tweede Kamer ligt. Hoe werkt de nieuwe vergunningenstructuur? Wat is het doel en de werkwijze van een ‘toekenning zoekgebied’? Wat kan een gemeente of warmtebedrijf daarmee doen? Wat betekent het voor een ontwikkelaar? Welke sturingsmogelijkheden heeft de gemeente? En wat betekent dit voor de bestaande vergunningen en aanvragen in de MRA?

Mirjam de Paus van het cluster Mijnbouwbeleid van het Ministerie van EZK zal een en ander toelichten. Frank Schoof, Projectleider PVA MRA zal de interactieve sessie leiden.

Klik hier om je aan te melden.

Complete agenda

Nieuwsbrief

Geef je op voor de nieuwsbrief

Strippenkaart: 1-op-1 advies voor gemeenten

Het Servicepunt staat ook klaar voor individuele ondersteuning aan gemeenten! Elke gemeente kan een dag advies op maat krijgen, van één van onze experts. Interesse? Neem contact op via info@servicepuntde.nl.