De provincie Noord-Holland wil dat de provincie energieneutraal is in 2050. Dat betekent onder meer dat uiteindelijk alle woningen in Noord-Holland van het gas af moeten. Om deze ambitie te realiseren heeft de provincie het Servicepunt Duurzame Energie in het leven geroepen. Dit Servicepunt wordt bemand door de externe, onafhankelijk adviesbureau’s Over Morgen, Andersson Elffers Felix, 5plus1 en Frisse Blikken.
Agenda

Hoe doen andere gemeenten dat? Hoe hebben zij het wél voor elkaar gekregen? Wat zijn hun ervaringen met ..?
Uit de bijeenkomsten die we organiseren, blijkt elke keer weer dat er een grote behoefte is aan interactie. Daarom organiseren we bij deze een nieuwe vorm waarin kennis, ervaringen en inzichten kunnen worden uitgewisseld: de ‘Benen-op-tafel’ sessies.
Wat houdt dat in? We organiseren digitale sessies waarin je als gemeente in gesprek kunt gaan met collega’s van andere Noord-Hollandse gemeenten. Een vorm van Intervisie dus, met een ontspannen, informeel en open karakter.
- 6 juni (16:00 – 17:00) – Isoleren – doe-het-zelf-aanpak

Wil je ook met warmte uit water – oftewel Aquathermie – aan de slag? Zie je mogelijkheden en wil je vervolgstappen zetten? Of wil je meer te weten komen over aquathermie en leren hoe je kansen als haalbaar kan bestempelen? Tijdens de derde Tafel voor Aquathermie gaan we hierover in gesprek, delen we praktijkvoorbeelden en helpen we je samen met de waterschappen uit de provincie verder op weg.
Op 8 juni nemen we jullie mee in de (on)mogelijkheden van aquathermie op dit moment, presenteren we een onderzoek uit Vlieland waaruit aquathermie kansrijk blijkt en gaan we – aan de hand van ingebrachte casussen (van o.a. Enkhuizen) – met elkaar in gesprek over wat ervoor nodig is om kansen voor aquathermie in de gebouwde omgeving verder te brengen.
Inloop: 13:15 | Programma: 14:00 – 16:30 | Borrel: 16:30 – 17:30

Datacenters hebben een enorm potentieel om bij te dragen aan de warmtetransitie. Een enkel datacenter kan al gauw enkele tientallen megawatt aan thermische energie leveren als warmtebron voor een warmtenet. Hoe ontstaat deze warmte eigenlijk? En wat kan de betrekkelijk lage temperatuur uit deze industrie bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en de warmtetransitie?
In dit webinar leggen we uit wat restwarmte uit de datacenter industrie is. Welk ‘warmteprofiel’ heeft een dergelijke bron? Hoe maak je afspraken met de stakeholders? Waar dien je op te letten bij de planning? En hoe kan de provincie helpen bij het tot stand komen van oriënterende gesprekken?
Vervolgens neemt een warmte ontwikkelaar jullie mee in het hoe en waarom er besloten is om restwarmte uit een datacenter in te zetten als bron voor het te realiseren warmtenet.
Nieuwsbrief
Geef je op voor de nieuwsbrief
Strippenkaart: 1-op-1 advies voor gemeenten
Het Servicepunt staat ook klaar voor individuele ondersteuning aan gemeenten! Elke gemeente kan een dag advies op maat krijgen, van één van onze experts. Interesse? Neem contact op via info@servicepuntde.nl.