We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -vijfde- mens achter’. In de vorige editie gaf Lianne Brugman, beleidsadviseur energietransitie bij de provincie Noord-Holland, ons een kijkje in haar privéleven. Deze keer gaan we op bezoek bij onze collega Nick Bijlsma. Waar gaat zijn hart sneller van kloppen? We spreken af in zijn nieuwe studio in Utrecht.

 

Sinds eind vorig jaar versterkt Nick het Servicepunt team als trekker van de programmalijn ‘Wijkaanpak’. In deze functie coördineert hij alle activiteiten die gerelateerd zijn aan een integrale wijkaanpak.

 

 

Nick: ‘‘Een van mijn grote passies is schaken. Dat doe ik al sinds mijn 5e. Als we vroeger bij mijn opa op visite gingen, zat hij vaak aan tafel met een schaakbord. In opperste concentratie speelde hij dan partijen na uit zijn schaakboek. In de omgeving Harlingen was mijn opa een bekende schaker. Op een gegeven moment ging ik bij hem aan tafel zitten en ik was meteen verkocht. Van hem heb ik het geleerd.’’

 

Nick werd in totaal vier keer jeugdkampioen, schaakt inmiddels op het hoogste niveau van Nederland en reist met zijn competitieteam het hele land door. ‘‘Vroeger speelde ik vaak tegen mijn opa, maar op een gegeven moment werd het niveauverschil te groot. Hij is intussen al 91 en speelt helaas niet meer, maar hij luistert nog wel graag naar mijn schaakavonturen.’’

 

Nick (10) op een schaaktoernooi. Het leeftijdsverschil was groot.

 

‘‘Vorig jaar zijn we met ons team gepromoveerd’’, glundert Nick. ‘‘Dat betekent wel dat het dit jaar ontzettend aanpoten is. Het niveau in Nederland is erg hoog; de tegenstanders waartegen wij nu spelen, zijn vaak sterker dan wij. Maar dat maakt het ook uitdagend! Een wedstrijd kan soms wel zes uur duren. Wat ik vooral leuk vind aan schaken, is dat je met je eigen inzicht en creativiteit stap voor stap je tegenstander kunt verschalken. Er is een open speelveld waarin iedereen evenveel mogelijkheden heeft. Als schaker moet je vooruit kunnen denken en het vermogen hebben om snel te anticiperen. Spelen vanuit mijn eigen kracht, daar haal ik veel plezier uit.’’

 

Nick ziet parallellen tussen zijn talent voor schaken en zijn werkwijze als adviseur. ‘‘In mijn werk komt analytisch- en vooruit kunnen denken regelmatig van pas. Vaak zie ik in de startfase van een project welke stappen er nodig zijn om een bepaald (eind)resultaat te behalen.’’

 

Naast het schaken zet Nick zich in als vrijwilliger voor Stichting ‘Adoptiepedia’, een belangenorganisatie voor Nederlandstalige geadopteerden uit Taiwan en China. Nick: ‘‘Zelf ben ik geboren in Taiwan en geadopteerd toen ik een half jaar was. Ik ben opgegroeid in Friesland en heb een fijne jeugd gehad. De afgelopen jaren kwamen er steeds vaker vragen naar boven als ‘Waar kom ik vandaan? En wat is mijn identiteit?’’’   

 

‘‘Op een gegeven moment ging ik op zoek naar antwoorden en verhalen van gelijkgestemden’’, vervolgt Nick. ‘‘Zo kwam ik eind vorig jaar bij Stichting Adoptiepedia terecht. Ik vond het heel fijn om ervaringen, vraagstukken en kennis over en weer te kunnen delen. Het werd me duidelijk dat veel geadopteerden in meer of mindere mate tegen soortgelijke thema’s aanlopen, zoals de omgang met racisme en de zoektocht naar identiteit en afkomst. Herkenning geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Dat sterkt je weer in je eigen proces.’’

 

Nick op het Lunar New Year Gala van Stichting Adoptiepedia (2023)

 

Naast de behoefte om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden, wilde Nick ook graag zelf iets betekenen voor de stichting. Zo is hij sinds 1 december jl. toegetreden tot het bestuur. ‘‘In mijn functie als penningmeester help ik met het opbouwen van een programma dat aansluit bij de wensen en behoeften van de community. Het geeft veel voldoening om zo mijn steentje bij te kunnen dragen en het verrijkt bovendien mijn eigen wereldbeeld!’’  

 

Via deze rubriek willen we graag klanten en partners van het Servicepunt beter leren kennen. Jou dus! Bij wie mogen we daarvoor langskomen?

Categorieën: Nieuws