We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -achtste- mens achter’. In de vorige editie nam collega Manouk Maalderink ons mee op avontuur door de bergen van Italië. Deze keer gaan we op bezoek bij onze collega Hanna Kreuger in haar nieuwe appartement in Deventer. Hoe brengt zij het liefst haar vrije tijd door?

 

Sinds begin dit jaar versterkt Hanna het Servicepunt team als ondersteunend adviseur. Hierin houdt ze zich bezig met het Isolatie Atelier in de leerlijnen voor “VvE’s”, “Moeilijk te Activeren Doelgroepen” en “Doe-het-zelf”. Hanna is opgeleid tot “energiestrategist” vanuit het PESTEL model (politiek, economisch, sociaal, technisch, milieu en juridisch). Hanna hanteert een holistische benadering van de energietransitie en legt daarbij speciale nadruk op rechtvaardigheid. Haar doel is het creëren van een eerlijke, duurzame en klimaatneutrale (of -positieve!) leefomgeving waar iedereen baat bij heeft.

 

“We zijn hier een beetje per ongeluk beland”, glimlacht Hanna. Mijn vriend en ik hebben allebei in Groningen gestudeerd, maar we wilden voor werk wel iets meer ‘afzakken’. Een vriendin van ons, geboren in Deventer, zei: “Ga daar eens kijken!”.  Voor de lol hebben we toen een bezichtiging ingepland voor dit appartement. We maakten er gelijk ook maar een dagje Deventer van. Ik was er namelijk nog nooit geweest en mijn vriend een keer of twee. Aan het einde van de rondleiding vroeg de verhuurder of wij interesse hadden. Voor we het wisten, hadden we ‘ja’ gezegd, haha! Niet veel later kregen we een telefoontje dat we het waren geworden.”

 

 

 

“Zo zijn we vorig jaar juni naar Deventer verhuisd”, vervolgt ze. Ik vind het echt een heerlijke stad om te wonen. In onze steeg zit ook een sportschool en daar ben ik vrij snel lid van geworden. Het is een hele fijne plek. Niet te groot en de instructeurs die de lessen geven, onthouden je naam en maken altijd wel even een praatje. Afgelopen winter ben ik via deze sportschool ook begonnen met ‘koud water dippen’ of, zoals mijn vrienden het wel noemen, ‘Wim Hoffen’. Het wordt georganiseerd door Anja, één van de trainers van de sportschool. Zij en haar man hebben een zwemvijver in hun tuin. Om de week op zondag gaan we daar dan met een vaste groep van zo’n 8 tot 10 personen ‘lekker’ dippen. Het is een heel knus en gemoedelijk sfeertje.”  

 

“Toch vind ik het van tevoren iedere keer weer spannend. Dan sta je daar in je jas, nog lekker warm aan de kant. Zo’n koude vijver ziet er dan altijd heel intimiderend uit. Maar het is de kunst om je in die jas eerst zo op te warmen, dat je het bijna te warm krijgt. En dan ga je er meteen in, dus voor zenuwen heb je eigenlijk geen tijd. Via een trappetje kun je stapje voor stapje wennen aan de kou. Het is vooral belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Het risico is namelijk dat je anders gaat hyperventileren. Ik vind het heel cool om naar binnen te keren en bewust rustig adem te halen. Na een aantal ademhalingen is de shock van de kou eraf. Er staat nog steeds begeleidende muziek aan, maar die hoor ik dan bijna niet meer. Ik ben zo gefocust op mijn ademhaling dat er een bepaalde rust over me heen komt. Dan verdwijnen al mijn gedachten naar de achtergrond. Het is een hele bijzondere ervaring.”

 

“Na 2 of 3 minuten ga ik het water weer uit. Mijn voeten slapen meestal, dus ik ga heel voorzichtig het trappetje op. Eenmaal uit het water, krijg ik het zo warm dat mijn lichaam gewoon stoom afgeeft. Dat is een heel lekker gevoel. Als we allemaal ‘uitgedipt’ zijn, kletsen we nog gezellig na met een kopje thee en een muziekje op de achtergrond. Dan staat iedereen met rode en tevreden koppies na te gloeien. Daarna stap ik op mijn fiets en ga ik meestal nog even langs de markt. Dan voel ik me heerlijk opgefrist en klaar om het weekend in te gaan!”

 

Via deze rubriek willen we graag klanten en partners van het Servicepunt beter leren kennen. Jou dus! Bij wie mogen we daarvoor langskomen?

Categorieën: Nieuws