Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten. Kun je niet bij een sessie aanwezig zijn? Binnen een week kun je de opname en de presentatie(s) terugvinden op een van onze themapagina’s.
Veel gemeenten lopen er (o.a. vanuit NIP/ LAI) tegenaan: hoe goed zijn woningen nu eigenlijk geïsoleerd? De indicatieve labels blijken daar vaak geen goede informatie over te geven. Eigenlijk is dat ook wel logisch. Die gaan er in feite van uit dat de verschillende eigenaren sinds de bouw van de woning niets hebben geïsoleerd.
Een steekproef nemen kan dan nuttig zijn. Dat deden ze in Zwartewaterland onder de naam “Energie on Tour”. En de resultaten waren opvallend. Van de 151 woningen hadden maar liefst 95% een beter label dan het indicatieve label van D t/m G. Lucca Koekoek (gemeente Zwartewaterland) neemt je deze middag mee in de werkwijze en de resultaten.
Een andere mogelijke aanpak om met actuele labels te werken, is door middel van gebouwgebonden data, opgeslagen in een “woningpaspoort”. TNO vertelt deze middag meer over dit onderwerp. Zij ontwierpen de contingententool, waarin allerlei data over woningen worden gebundeld. De tool gaat op zoek naar clusters van woningen waar specifieke verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn.
Hiermee doet TNO momenteel ervaring op vanuit het meerjarige “Innovatieprogramma versnelde verduurzaming Noord-Hollandse woningen”, in samenwerking met Klimaatmissie Nederland en Winst uit je woning. Ook is TNO betrokken bij pilots met het CBS, waarbij geëxperimenteerd wordt met het beschikbaar stellen van CBS-data op heel lokaal niveau.
Tot slot deelt RVO haar ervaringen rondom een pilot in de gemeente Apeldoorn, waarbij met woningdata vanuit het Kadaster is gewerkt.
Gemeenten moeten verplicht een loket hebben dat inwoners onafhankelijk adviseert bij het verduurzamen (zelf energie opwekken, isoleren en aardgasvrij verwarmen) van hun gebouw of woning. Commerciële aanbieders voor een dergelijk loket verzorgen vaak ook collectieve inkoopacties en andere acties die gemeenten extra kunnen inkopen ter ondersteuning van de energietransitie.
Vanuit de gemeente Diemen was er al langer de wens om met een aanbesteding ook andere doelen dan de energietransitie te kunnen dienen. Daarnaast namen de uitgaven voor aanvullende ondersteunende projecten in de afgelopen jaren steeds meer toe. Zozeer dat ze in de buurt van de Europese aanbestedingsgrens kwamen. Om die reden nam Diemen contact op met Uithoorn en Ouder-Amstel om gezamenlijk voor langere tijd (2 – 6 jaar) de loketfunctie, collectieve inkoopacties en ondersteunende projecten als Europese aanbesteding in de markt te zetten en partijen uit te dagen om deze ook in te zetten om andere duurzaamheidsdoelen te realiseren. De aanbestedingsdocumenten zijn inmiddels openbaar.
In het MRA-overleg over de koppeling tussen de energie- en circulaire transitie worden energieloketten als kansrijke optie benoemd. Ze kunnen namelijk bij beide transities een adviserende rol aannemen. Ook kan aanbesteding als kans worden gezien om duurzaamheid in bredere zin bij energieadvisering, collectieve inkoopacties en projecten te verwerken. Dit dient mogelijk als inspiratie voor andere gemeenten die bij de energietransitie ook aandacht willen schenken aan de daaraan gerelateerde duurzaamheids/ MVI-aspecten (circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief en social return).
OPROEP: Stuur deze uitnodiging door naar nieuwe collega’s binnen jouw gemeente! Deelname aan deze 2-daagse is gratis.
Ben je kortgeleden begonnen bij een gemeente in het domein energietransitie? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag startende collega’s?
Meld je dan aan voor onze 2-daagse ‘Expeditie Warmtetransitie’.
In deze 2-daagse nemen we je mee in de energietransitie in de gebouwde omgeving, ook wel de warmtetransitie genoemd. We zien dat de teams binnen gemeenten (gelukkig!) aan het groeien zijn. Want de grote opgave vraagt om versterking. Met deze Expeditie Warmtetransitie brengen wij jou als nieuwe ambtenaar in dit werkveld – samen met collega’s uit buurgemeenten – op weg. We informeren je over belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie, o.a. beleid, techniek, proces en bewoners. En we maken het interactief!
Na deze expeditie heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.