Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten. Kun je niet bij een sessie aanwezig zijn? Binnen een week kun je de opname en de presentatie(s) terugvinden op een van onze themapagina’s.

Expeditie Warmtetransitie voor nieuwe ambtenaren: Een 2-daagse kennismaking met de energietransitie in de gebouwde omgeving

Startdatum: 20 juni 2024
Einddatum: 21 juni 2024
Tijd: 09:30 - 17:00
Locatie: Mediamatic (Haeckelkamer), Dijksgracht 6, Amsterdam
Doelgroep: Ambtenaren die kortgeleden zijn begonnen in het werkveld energietransitie (focus gebouwde omgeving)
Zomerlab – Serious Game

OPROEP: Stuur deze uitnodiging door naar nieuwe collega’s binnen jouw gemeente! Deelname aan deze 2-daagse is gratis.

Ben je kortgeleden begonnen bij een gemeente in het domein energietransitie? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag startende collega’s?
Meld je dan aan voor onze 2-daagse ‘Expeditie Warmtetransitie’.  

In deze 2-daagse nemen we je mee in de energietransitie in de gebouwde omgeving, ook wel de warmtetransitie genoemd. We zien dat de teams binnen gemeenten (gelukkig!) aan het groeien zijn. Want de grote opgave vraagt om versterking. Met deze Expeditie Warmtetransitie brengen wij jou als nieuwe ambtenaar in dit werkveld – samen met collega’s uit buurgemeenten – op weg. We informeren je over belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie, o.a. beleid, techniek, proces en bewoners. En we maken het interactief!

Na deze expeditie heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Webinar: Updates FIXbrigade Nederland

Datum: 24 juni 2024
Tijd: 12:00 - 13:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers en projectleiders energietransitie, duurzaamheid, energiearmoede en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen
FIXbrigade-team

In 2023 is FIXbrigade Nederland opgericht. Als stichting met onder andere financiering vanuit het Rijk hebben zij als doel om gemeenten te helpen bij het opzetten van lokale fixbrigades. Als kwartiermaker, maar ook door allerlei gratis benodigdheden (bijvoorbeeld een elektrische bakfiets, werkkleding en gereedschap) te leveren. Daarnaast hebben zij software ontwikkeld om afspraken in te plannen en materiaalvoorraden bij te houden.

Inmiddels is FIXbrigade Nederland actief in zo’n 25 gemeenten en zijn er veel ervaringen opgedaan met zowel het opzetten als begeleiden van fixbrigades. Bas Ruis vertelt over die ervaringen en de nieuwste ontwikkelingen.

Webinar: Benut het potentieel van niet duurzame bewonersinitiatieven

Datum: 27 juni 2024
Tijd: 16:00 - 17:15
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers en projectleiders energietransitie, duurzaamheid, energiearmoede en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen
Benut het potentieel van niet duurzame bewonersinitiatieven

Het blijft één van de grootste uitdagingen.. Bewoners op de hoogte brengen en overtuigen van het nut van de vele hulplijnen die het Rijk en gemeenten bieden ten aanzien van het verduurzamen (van de woning). Op basis van de ervaringen van onder andere ‘Blok voor blok’ en het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is al een tijdje bekend dat een belangrijke oplossing ligt in het benutten van het ‘sociaal weefsel’ in buurten, wijken of dorpen.

Helaas blijkt de (donker)groene boodschap van de ‘koploper bewoners’ vaak niet zo aan te slaan bij de grote groep bewoners die minder tot niet duurzaam georiënteerd is. Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners begeleidt niet duurzame bewonersintiatieven bij het oppakken van acties gericht op verduurzaming. Annerike Hekman van LSA bewoners vertelt over de ervaringen bij het begeleiden van 48 initiatieven.

Zomerborrel: Opgewekt naar de toekomst! – Energieregio Noord-Holland

Datum: 11 juli 2024
Tijd: 14:30 - 17:30
Locatie: Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam
Doelgroep: Professionals die werken aan de energietransitie in Noord-Holland
Event en zomerborrel: van Hoe naar Zo in de energietransitie

Beeld je even in… Je hebt maandenlang met veel energie aan een duurzamer Noord-Holland gewerkt. De zomer doet zijn intrede, het kwik stijgt en je voelt steeds meer de behoefte om te vertragen. En dan is het eindelijk zo ver, de jaarlijkse zomerborrel! Graag nodigt de Energieregio Noord-Holland je hiervoor uit op donderdag 11 juli a.s. Ambtenaren, communicatieadviseurs, energiecoöperaties en het bedrijfsleven: iedereen is van harte welkom!

Laat je deze middag inspireren door een verrassende kijk op regievoeren. Ga mee op ontdekkingsreis: verken het energiesysteem van de toekomst en leer nog meer ‘energiecollega’s’ uit Noord-Holland op een speelse manier kennen. Kortom: een middag vol inspiratie, gezelligheid en ontspanning. Noteer hem dus in je agenda en meld je aan!

Leerlab: DNA Wijk / Dorp – Verbeter je aanpak door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Startdatum: 17 september 2024
Einddatum: 19 november 2024
Gehele dag evenement
Locatie: N.t.b.: ‘live’ bij deelnemende gemeenten
Doelgroep: Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die hun aanpak willen verbeteren door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen
Leerlab

In het leerlab ‘DNA Wijk / Dorp’ leer je hoe je inzicht krijgt in de eigenheid van wijken en dorpen. We kijken bijvoorbeeld naar de aanwezige sociale structuren, dynamieken in de wijk en de humor die men heeft. Vervolgens gaan we met behulp van deze kansen aan de slag om de ‘doordringingskracht’ en effectiviteit van je aanpak aanzienlijk te vergroten. Je rondt het leerlab af met een geoptimaliseerde aanpak die nauwkeurig is afgestemd op de behoeften en kenmerken van de (bewoners in de) wijken en dorpen in jouw gemeente.

Symposium: Aanpak Energiearmoede: hoe kan het nóg beter?

Datum: 1 oktober 2024
Tijd: 12:30 - 17:00
Locatie: Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar
Doelgroep: Noord-Hollandse organisaties die werken aan het vraagstuk energiearmoede
Symposium Aanpak Energiearmoede – Hoe kan het nóg beter?

1 oktober is het weer zover… De 2e editie van het Symposium Energiearmoede! Net als vorig jaar presenteren we ook deze keer weer allerlei beproefde manieren waarmee je als Noord-Hollandse gemeente, energiecoöperatie of organisatie je aanpak kunt verbeteren.