Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten. Kun je niet bij een sessie aanwezig zijn? Binnen een week kun je de opname en de presentatie(s) terugvinden op een van onze themapagina’s.

Ben jij op zoek naar succesfactoren voor jouw isolatieaanpak? Onderzoek dit samen met andere gemeenten in het Isolatie atelier van het Servicepunt Duurzame Energie. In deze praktijkgemeenschap leer je wat er bij andere gemeenten in hun isolatieaanpak werkt én hoe je dit kunt toepassen binnen jouw gemeente.
Het Isolatie atelier bestaat uit een drietal themagerichte leerlijnen:
- Moeilijk te activeren doelgroepen
- Isolatieaanpak VvE’s
- Isolatieaanpak Doe-het-zelvers
Opzet
Als deelnemer kies je één of meerdere leerlijn(en) uit. Elke leerlijn bestaat uit ongeveer zes bijeenkomsten. Het Isolatie atelier duurt van september 2023 tot medio juni 2024. Eens in de zes weken komt elke leerlijn bij elkaar. De sessies zullen zo veel mogelijk ‘live’ bij de deelnemende gemeenten plaatsvinden. De kickoff vindt plaats op 26 september (10:00 – 12:00 uur) bij Mediamatic in Amsterdam.

Samen met een aantal gemeenten heeft het Servicepunt gekeken naar de vraag wat er allemaal komt kijken bij een Doe-het-zelf aanpak Hoe financier je de DHZ-aanpak? Welke maatregelen en kosten zijn subsidiabel? En hoe breng je de regeling onder de aandacht? Al deze vragen en mogelijkheden hebben we in een ‘mengpaneel’ verwerkt. Zo bieden we je de handvatten om een doe-het-zelf aanpak op te zetten voor jouw gemeente.

In dit symposium staat de vraag: ‘Hoe kun je als gemeente je aanpak energiearmoede verbeteren?’ centraal. We bekijken met elkaar hoe je de nog niet bereikte doelgroep energiearmoede wél kunt bereiken.
Sprekers vanuit allerlei perspectieven komen aan het woord. Zo neemt ervaringsdeskundige Riane Kuzee van Sterk uit Armoede ons mee in de wereld van financiële kwetsbaarheid. Jerrel Oron, opbouwwerker energietransitie bij Versa welzijn, legt uit hoe je contact legt met bewoners via geleend vertrouwen. Thomas Schuurman Hess van TNO gaat in op het onderzoek naar de effectiviteit van o.a. energiecoaching en -fixen. En RVO deelt haar bevindingen ten aanzien van de verbetermogelijkheden voor energiefixen.
Na dit symposium kun je als gemeente concreet aan de slag met verbeterpunten voor jouw aanpak energiearmoede.

De Green Data Center Conference is een jaarlijks congres waar innovaties op het gebied van water- en elektriciteitsbesparing en het hergebruik van restwarmte uit datacenters centraal staan. In het middagprogramma organiseert de provincie Noord-Holland een aantal eigen sessies waarin aandacht wordt gegeven aan een tweetal lopende restwarmteprojecten en innovaties op het gebied van water- en elektriciteit besparende koelsystemen.
Beleidsmakers en adviseurs van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie Noord-Holland kunnen een vouchercode ontvangen voor gratis toegang. Stuur een e-mail naar jacco.oskam@servicepuntde.nl als je hier graag gebruik van wilt maken.

OPROEP: Stuur deze uitnodiging door naar nieuwe collega’s binnen jouw gemeente! Deelname aan deze 2-daagse is gratis.
Ben je kortgeleden begonnen bij een gemeente in het domein energietransitie? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag startende collega’s?
Meld je dan aan voor ons 2-daagse ‘Herfstlab’.
In deze 2-daagse nemen we je mee in de energietransitie in de gebouwde omgeving, ook wel de warmtetransitie genoemd. We zien dat de teams binnen gemeenten (gelukkig!) aan het groeien zijn. Want de grote opgave vraagt om versterking. Met dit Herfstlab brengen wij jou als nieuwe ambtenaar in dit werkveld – samen met collega’s uit buurgemeenten – op weg. We informeren je over belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie, o.a. beleid, techniek, proces en bewoners. En we maken het interactief!
Na dit Herfstlab heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Gemeenten kunnen marktpartijen inzetten om het fiksen uit te besteden. Daarnaast denken steeds meer gemeenten na over het opzetten van een eigen fiksbrigade. FIXbrigade Nederland biedt gratis ondersteuning bij het zetten van de eerste stappen en benodigde materialen, zoals een elektrische bakfiets, werkkleding en gereedschap.
Ben je er dan? Nee, er komt nog een stuk meer bij kijken! Zoals het werven van (hoofd)fiksers, het coachen van werknemers (met een rugzakje) en het coördineren van afspraken met bewoners. Samen met een aantal gemeenten zijn we tot een overzicht gekomen van wat er komt kijken bij het opzetten van een fiksbrigade. Tot slot delen we de eerste ervaringen van gemeenten die hier net mee zijn gestart.