Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten. Kun je niet bij een sessie aanwezig zijn? Binnen een week kun je de opname en de presentatie(s) terugvinden op een van onze themapagina’s.

Webinar: nationale buurkracht monitor: hoe beoordelen bewonersinitiatieven en gemeenten hun onderlinge samenwerking?

Datum: 5 september 2024
Tijd: 16:00 - 17:15
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers energietransitie, projectleiders duurzaamheid en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen
Nationale-buurkracht-monitor-2024

Het wordt steeds duidelijker: de energie- en warmtetransitie is naast een technische en financiële ook een sociale transitie. Naast partijen uit de ‘systeemwereld’ is het belangrijk om de ‘leefwereld’ te betrekken. Enerzijds is dat natuurlijk de individuele inwoner die de keuze kan maken om van het aardgas af te gaan. Daarnaast kan deze individu ook worden vertegenwoordigd vanuit een bewonersinitiatief.

Stichting Buurkracht begeleidt al meer dan 10 jaar bewonersgroepen en heeft veel ervaring met het proces van de (opstartende) samenwerking tussen bewonersinitiatieven en gemeenten. Om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de samenwerking, ontwikkelden zij de “nationale buurkracht monitor”. In deze monitor beoordelen zowel bewonersinitiatieven als gemeenten hoe ze de samenwerking vinden verlopen. Dit jaar is de tweede meting uitgevoerd en deze biedt veel nuttige inzichten!

Djoera Eerland van Buurkracht neemt ons deze middag mee door de uitkomsten en opgedane inzichten. Vervolgens delen Baris Kurkcu (Gemeente Alkmaar) en Wim van Bokhorst (bewonerscollectief Duurzaam Rak) hoe zij de samenwerking hebben ervaren. We sluiten af met een aantal tips hoe je de samenwerking tussen bewonersinitiatieven en gemeenten kunt verbeteren.

Leerlab: DNA Wijk / Dorp – Verbeter je aanpak door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Startdatum: 17 september 2024
Einddatum: 19 november 2024
Gehele dag evenement
Locatie: N.t.b.: ‘live’ bij deelnemende gemeenten
Doelgroep: Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die hun aanpak willen verbeteren door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen
Leerlab

In het leerlab ‘DNA Wijk / Dorp’ leer je hoe je inzicht krijgt in de eigenheid van wijken en dorpen. We kijken bijvoorbeeld naar de aanwezige sociale structuren, dynamieken in de wijk en de humor die men heeft. Vervolgens gaan we met behulp van deze kansen aan de slag om de ‘doordringingskracht’ en effectiviteit van je aanpak aanzienlijk te vergroten. Je rondt het leerlab af met een geoptimaliseerde aanpak die nauwkeurig is afgestemd op de behoeften en kenmerken van de (bewoners in de) wijken en dorpen in jouw gemeente.

Webinar: Nieuw: programma LEA – Lokale Energiearmoede Aanpak

Datum: 18 september 2024
Tijd: 16:00 - 17:15
Locatie: Online
Doelgroep: Organisaties die werken aan het vraagstuk energiearmoede
LEA

De afgelopen 3 jaar is er in alle gemeenten in Nederland beleid ontwikkeld ten aanzien van energiearmoede. In 2021 en 2022 was iedereen druk met het oriënteren op de vraag hoe huishoudens met energiearmoede het beste geholpen kunnen worden. De afgelopen 2 jaar hebben in het teken gestaan van de uitvoering. Gemeenten zijn op zoek gegaan naar partijen die energiecoaching, fixing en witgoedwissels konden uitvoeren. In absolute zin zijn er best goede resultaten geboekt.

Tegelijkertijd dringt het besef bij veel gemeenten door, dat een groot deel van de doelgroep nog niet is bereikt. Om dat alsnog voor elkaar te krijgen is het LEA-programma opgezet. LEA verbindt bestaande, lokale, sociaal-maatschappelijke initiatieven die de strijd tegen energiearmoede aangaan. Het streven is om op zo veel mogelijk plaatsen in Nederland een duurzame coaching- en fixingaanpak te implementeren om bewoners te helpen.

Binnen dit programma bundelen Energiebank Nederland, Fixbrigade Nederland en Energie Samen hun krachten. Deze 3 organisaties hebben ervaring met het bereiken van de lastiger te bereiken groep. Wat zijn de plannen van het programma en welke ondersteuning wordt er geboden? Martijn Mewe, Regiocoördinator LEA Noord Holland, neemt ons deze middag mee.

Symposium: Aanpak Energiearmoede: hoe kan het nóg beter?

Datum: 1 oktober 2024
Tijd: 12:30 - 17:00
Locatie: Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar
Doelgroep: Noord-Hollandse organisaties die werken aan het vraagstuk energiearmoede
Symposium Aanpak Energiearmoede – Hoe kan het nóg beter?

1 oktober is het weer zover… De 2e editie van het Symposium Energiearmoede! Net als vorig jaar presenteren we ook deze keer weer allerlei nieuwe en beproefde manieren waarmee je als Noord-Hollandse gemeente, energiecoöperatie of organisatie je aanpak kunt verbeteren.