Besparen op de energierekening is actueel, heel actueel. Meerdere motieven strijden met elkaar: verduurzaming, het compenseren van de sterk gestegen energierekening en versneld van Russisch gas afkomen. Voor veel Nederlanders interessant en slim om te doen, voor anderen bittere noodzaak.

Vanuit de werkgroep energiearmoede waar het Servicepunt Duurzame Energie Noord Holland (SPDE) samen met TNO en de MRA in zitten, is een overzicht gemaakt met de maatregelen waarmee bespaard kan worden op de energierekening. Vanuit TNO is de besparing (in kWh of m3 gas) per maatregel berekend (prijspeil: 7 september 2022).

Een vreemde eend in de bijt is de sociale postcoderoos. Daarbij bespaart men niet via maatregelen in de eigen woning, maar door deel te nemen aan een lokaal zonnestroomproject. Deelnemers aan deze projecten hebben voordeel via de veel lagere energietarieven die met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) mogelijk zijn.

Nieuwsgierig naar meer van dit soort informatie? Neem dan regelmatig een kijkje op de themapagina ‘Energiearmoede’.

Categorieën: Nieuws