We werken allemaal hard aan de energietransitie. Daarbij hebben we vaak nuttige en leuke werkgerelateerde contacten. Maar wat schuilt er achter die collega in zijn of haar privéleven? Tijd om eens een tipje van deze sluier op te lichten en nader kennis te maken met ‘de -eerste- mens achter’ het Servicepunt. Het lijkt ons trouwens ook leuk om via deze rubriek klanten en partners van het Servicepunt beter leren kennen’. Jou dus! Bij wie mogen we daarvoor langskomen?

 

Niels Götz, trekker van de programmalijn Eerste Hulp bij Uitvoering bij het Servicepunt Duurzame Energie bijt het spits af. We gingen bij hem langs in Ede, waar hij ons meenam in een van zijn niet alledaagse hobbies, namelijk imkeren! Dat doet hij nu 3 jaar, samen met zijn vrouw Mirjam. “Eigenlijk zijn we meer ‘hulp’-imker”, bekent hij, “want het moet ook wel ontspanning blijven, haha!”. Bij imkeren komt aardig wat kennis kijken. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten wanneer een bijenvolk op het punt staat te gaan ‘zwermen’. Niels  heeft namelijk zijn twee bijenvolken in zijn eigen – diepe – achtertuin staan. En hij wil voorkomen dat de buren ineens een zwerm bijen aan hun waslijn hebben hangen.

 

 

Het imkeren geeft Niels ontspanning, maar het fascineert hem ook enorm. “Wist je bijvoorbeeld dat elk volk maar één koningin heeft? En als zij onverhoopt dood gaat de rest van de bijen dat ruikt en meteen aan het werk gaat om een nieuwe koningin te ‘kweken’? En dat ze dat doen door een ‘gewoon eitje’ extra rijk voedsel te geven – koninginnegelei – waaruit dan een nieuwe koningin ontstaat?”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels ziet ook parallellen met zijn werk. Als psycholoog zoekt hij constant naar manieren om groepen mensen – bijv. bewoners van een wijk – aan een opgave te verbinden. Dan is het inspirerend om te kijken hoe bijen dat doen, hoe zíj samenwerken. De zogenaamde ‘zoekbijen’ geven aan de rest door waar nectar te halen is. Ze gaan terug naar de kast en voeren daar voor de anderen een ‘dansje’ op. Daarmee geven ze aan in welke richting en op welke afstand de nectar kan worden gevonden. “Geweldig toch?! Datzelfde zie ik bij een wijkaanpak met bewoners die ook op zoek gaan, in dit geval naar koppelkansen of medestanders in de wijk.”

Categorieën: Nieuws