120 gasten, 40 sprekers en 15 live- en digitale sessies. En dat in coronatijd. Het klinkt onmogelijk. Toch is het gelukt. Het Servicepunt Duurzame Energie organiseerde gisteren in samenwerking met Provincie Noord-Holland met succes ‘VAN DE KANT KOMEN’, een uniek kennisfestival voor professionals die werken aan de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. De sessies zijn opgenomen en hier terug te kijken. 

 

‘De term VAN DE KANT KOMEN staat symbool voor de uitdagingen die we met z’n allen tegemoet gaan in de warmtetransitie. We maken overal warmtevisies en -plannen en gaan nu richting uitvoering. Het is waardevol dat we met elkaar hebben besproken hoe we dat gaan en kunnen doen en ervaringen delen’, zegt  Edward Stigter, gedeputeerde klimaat en energie in Noord-Holland. Hij opende gisteren het festival van het Servicepunt Duurzame Energie en de Provincie Noord Holland en ging in gesprek met Diederik Samson over zijn ervaringen als voormalig trekker van de klimaatplannen voor de bebouwde omgeving in Nederland en nu vanuit Brussel. Van de kant komen is een uniek kennisevenement dat op zes locaties in Noord-Holland plaatsvond en in de vele thuiskantoren en woonkamers.

VAN DE KANT KOMEN in Heerhugowaard

 

Knus en kleinschalig

Het kennisfestival over de warmtetransitie in de gebouwde omgeving stond al op de agenda toen plotseling corona begin dit jaar roet in het eten leek te gooien. Ingrid Giebels, programmamanager van het Servicepunt Duurzame Energie: ‘Vanwege corona moesten we nadenken over een alternatieve manier om het festival te organiseren. Om dit evenement coronaproof en kleinschalig neer te zetten, hebben we ervoor gekozen om VAN DE KANT KOMEN te organiseren op 6 verschillende locaties verspreid over de provincie Noord-Holland. Een mooie bijkomstigheid was dat daardoor een knusse sfeer ontstond met ruimte voor persoonlijke ontmoetingen. Het is in deze tijd van corona alleen al winst dat we weer bij elkaar kunnen gaan komen. Het gaf veel energie om samen over de vervolgstappen in de warmtetransitie te kunnen praten.’

 

De mogelijkheid om de sessies digitaal bij te wonen bleek een goede keuze, want uiteindelijk hebben we 70 fysieke en 50 digitale deelnemers kunnen ontvangen verdeeld over Bussum, Den Helder, Haarlem, Heerhugowaard, Hoorn en Zaanstad. Zo is de kennis nog breder verspreid en heeft het Servicepunt niet alleen in Noord-Holland maar ook in andere regio’s inspiratie gegeven voor het versnellen van de warmtetransitie. Ingrid Giebels: ‘Dit smaakt naar meer. Het festival blijft leven, want de sessies zijn opgenomen en vanaf volgende week terug te kijken via DE DIGITALE KANT, een divers aanbod aan digitale content op het gebied van de warmtetransitie. Je vind hier interessant leesvoer, masterclasses, het Museum van de Toekomst en nog veel meer.’

Sessies digitaal bijwonen tijdens VAN DE KANT KOMEN

 

VAN DE KANT KOMEN

De centrale vraag van het kennisfestival was:  ‘Hoe komen we van de kant met de warmtetransitie?’. Ingrid Giebels: ‘Nu we steeds meer aan de slag gaan, blijkt de praktijk weerbarstig. Waar begin ik in mijn gemeente? Hoe kom ik ‘van de kant’ met een wijkaanpak? Hoe werk ik goed samen met andere stakeholders? Hoe word ik vrienden in de wijk en hoe kan ik koppelkansen dus écht benutten?  Wat betekent de nieuwe warmtewet voor mij? Hoe zit een businesscase in elkaar? Hoe ziet participatie er in tijden van Corona uit? Met deze uitdagende vraagstukken zijn we met elkaar, externe sprekers en experts in gesprek gegaan. Zo hebben we Diederik Samsom bijvoorbeeld digitaal het hemd van het lijf kunnen vragen over de  grote ambities van de Europese Commissie op het gebied van duurzaamheid. Heel interessant om van hem te horen hoe de green deal de warmtetransitie in Europa moet gaan versnellen en welke uitdagingen er de komende jaren voor de deur staan. Verder zijn we met consumentenpsycholoog Niels Götz in gesprek gegaan over integraal wijkgericht werken. Aan de hand van 2 casussen heeft Niels laten zien hoe je koppelkansen kunt benutten in een wijk en uitgelegd hoe je vrienden kunt worden met bewoners. Tot slot hebben we een variant van ganzenbord gespeeld over de onvoorspelbaarheid die komt kijken bij de ontwikkeling van warmtenetten en een interactieve workshop gegeven over hoe je onweerstaanbaar kunt schrijven over duurzaamheid. Het waren stuk voor stuk hele interessante en diverse sessies gericht op alle facetten van de warmtetransitie.’

 

Heb je het kennisfestival gemist, maar had je er graag bij willen zijn? Niet getreurd. De sessies worden beschikbaar gesteld via DE DIGITALE KANT om terug te kijken. Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Servicepunt en dan word je op de hoogte gesteld van verdere ontwikkelingen.

Sessie: ‘Het is net ganzenbord’

Categorieën: Nieuws