Al bijna een jaar is aardgasvrije nieuwbouw de norm. Sinds 1 juli 2018 heeft wet VET (Voortgang EnergieTransitie) ervoor gezorgd dat nieuwbouw in de regel niet meer aangesloten wordt op het gasnet. Dit betekende niet meteen dat vanaf dat moment alle nieuwbouw aardgasvrij werd gebouwd. Aanvragen van vóór 1 juli 2018 mogen nog met aardgas worden gerealiseerd, grootverbruikers vallen niet onder de regeling en gemeenten kunnen ervoor kiezen om gebieden aan te wijzen waar een aansluiting op het gasnet nog is toegestaan.

Toch domineerde aardgasvrije nieuwbouw in het eerste kwartaal van 2019 al de markt. Uit cijfers van Liander blijkt dat 62% van de aanvragen bij hen voor zowel nieuwbouw als renovaties, zonder aardgas waren.
Provincie Noord-Holland doet daar nog een schepje bovenop, waar 71% van de aanvragen bij Liander aardgasvrij waren. Als Servicepunt hebben we ook een inventarisatie gedaan onder de nieuwbouwprojecten waar we een bezoek hebben gebracht aan de gemeente en/of ontwikkelaar. Van de 14 responsen zijn 11 projecten volledig aardgasvrij gerealiseerd, oftewel 79%. Twee projecten worden deels aardgasvrij gerealiseerd en op één project is nog geen besluit genomen.

Mooie prestaties voor de gemeenten en de provincie!

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem contact op met Tomas Mathijsen.

Categorieën: Nieuws