De warmtepomp gaat een significante rol spelen in de energietransitie. Dat is de conclusie uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport, opgesteld door Dutch New Energy Research. De verwachting is dat in 2030, circa 1,3 miljoen systemen zijn geïnstalleerd in Nederland. Daarbij is nog wel een belangrijke stap te zetten om risico’s en onzekerheden bij consumenten weg te nemen. Vooral prijs en prijsontwikkeling, alsmede de rompslomp van verbouwing spelen daarin nog een grote rol. Voor het volledige rapport klik hier.

Meer positief nieuws in de ontwikkeling naar een aardgasvrije gebouwde omgeving: volgend jaar start de productie van vacuüm glas. Vacuüm glas heeft dezelfde thermische eigenschappen als triple glas. Een belangrijk verschil is echter dat vacuüm glas nog geen centimeter dik is en daardoor past in alle bestaande kozijnen. Het volledige nieuwsbericht is hier te lezen.

Systemen zoals de individuele warmtepomp zorgen (vooralsnog) voor een lage temperatuurafgifte in de woning (35-55 graden). Goede isolatie van het gebouw is nodig om de woning toch comfortabel te kunnen verwarmen. Triple glas en straks dus vacuüm glas leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Kortom, goede berichten uit techniek-land!

Categorieën: Nieuws