Sinds 1 juli 2018 is aardgasvrije nieuwbouw de norm. Dat jullie dat als geen ander weten, blijkt wel uit de cijfers van Alliander. In de provincie Noord-Holland zijn namelijk de meeste aardgasvrije aanvragen gedaan ten opzichte van andere provincies. Dat heeft voornamelijk met de inspanningen van jullie als gemeenten te maken. Namens het Servicepunt van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

Provincie % aardgasloze aanvragen
Noord Holland 67%
Flevoland 67%
Friesland 58%
Gelderland 49%
Zuid Holland 49%

Goed op weg dus, maar we zijn er nog niet. Want de overgangsregeling bepaalde dat ontwikkelaars nog wel met aardgas mogen bouwen als zij een aanvraag van de omgevingsvergunning hebben ingediend vóór 1 juli. Daardoor staan er nog een significant aantal projecten in de planning die met aardgas gerealiseerd gaan worden. Hier heeft RVO iets op bedacht.

Het zogenaamde Switchteam Aardgasvrije Nieuwbouw van RVO helpt om te kijken of deze projecten alsnog aardgasvrij gerealiseerd kunnen worden. Het team maakt binnen 5 dagen een quick scan om te onderzoeken of een andere oplossing haalbaar is en hoe dit gerealiseerd kan worden. De aanvrager tekent een intentieverklaring waarin zij aangeeft haar best te doen om, bij een positieve uitkomst, de aardgasvrij-oplossing alsnog te realiseren. Klik hier voor meer informatie van het RVO.

Uiteraard ondersteunen wij als Servicepunt ook nog steeds bij aardgasvrije nieuwbouw. We zien dat er recent een vrijstelling is verleend aan een ontwikkelaar om alsnog met aardgas te bouwen. Vertraging van de bouw is een veelgehoord argument. Volgens ons echter onvoldoende reden om bewoners op te zadelen met een verouderde woning, die op een later moment alsnog aardgasvrij gemaakt moet worden tegen veel hogere kosten.

Kortom, dergelijke vrijstellingen willen we zo veel mogelijk voorkomen! Heb je advies nodig, of ondersteuning in het gesprek met een ontwikkelaar? Neem dan gerust contact met ons op.

Categorieën: Nieuws