Om jullie nog meer inspiratie te geven voor aanvragen in het kader van de subsidieregeling hebben we een drietal voorbeelden uit andere delen van Nederland bij elkaar gezet. Allemaal geven ze duurzaamheid een gezicht in de (winkel)straat.

Een winkel waar je duurzaam wonen koopt
Reimarkt, een initatief van verschillende marktpartijen, heeft een nieuwe marktgerichte aanpak om koop- en huurwoningen snel energiezuinig te maken. De winkel functioneert volgens de retailformule: een bewoner vindt kant-en-klare producten voor zijn woning in het schap. Er wordt samengewerkt op het gebied van bewustwording en financiering. Op deze manier maakt Reimarkt woningverduurzaming voor iedereen bereikbaar door een ingewikkelde opgave als je woning renoveren eenvoudig en betaalbaar te maken. Inmiddels zijn er winkels in Enschede, Delft, Den Bosch en Groningen.

Fysieke duurzaamheidswinkel
In Rotterdam heb je (fysieke) WoonWijzerWinkels. Met maar liefst 2.500 m2 is de hoofdvestiging in Rotterdam de grootste duurzaamheidswinkel van Nederland. Hier zijn bijna alle oplossingen voor energiebesparing en duurzaam wonen te zien. Van isolatiemaatregelen tot warmtepompen, zonnepanelen, elektrische verwarming, ventilatie-oplossingen, duurzame materialen. Mensen kunnen ook direct advies krijgen in deze winkel en offertes aanvragen. Regelmatig organiseren bijvoorbeeld ook energiecoöperaties excursies naar deze winkel. Daarnaast heeft de WoonWijzerWinkel nog een drietal kleinere winkels en staat ze met een SRV-wagen regelmatig in diverse gemeenten die zij als Energieloket bedient.

Pop-up stores
In Den Haag zijn er op diverse plaatsen in de stad Pop-up stores te vinden onder de naam ‘Hou van je Huis’ opgezet door de gemeente zelf. Hier kunnen bewoners terecht voor advies, voor voorbeelden van duurzame oplossingen of voor een tentoonstelling over nul-op-de-meter woningen met verhalen van Haagse woningeigenaren die gasvrij wonen. Ook kunnen zij daar diverse duurzame maatregelen zoals isolatiematerialen, zonnepanelen en of een warmtepomp zien.

Daarnaast organiseert Hou van je Huis ook cursussen, bijeenkomsten en beurzen rond aardgasvrij of juist specifiek voor VvE’s. Hou van je Huis heeft extra aandacht voor negen focuswijken in Den Haag. Idee er achter is niet alleen dat het bijdraagt aan verduurzaming van woningen maar ook aan werkgelegenheid in de regio.

Categorieën: Nieuws