We gaan van het aardgas af. Bewoners krijgen dit al op het NOS journaal te zien. Wat doe je als je cv-ketel aan vervanging toe is? Of als je gaat verbouwen? In veel gevallen is de overstap naar aardgasvrij nog niet in één keer te maken. Woningen van het jaar 2000 of nieuwer kunnen mogelijk met een aantal maatregelen wel van het aardgas af. Maar bewoners met oudere woningen zullen de woning eerst moeten isoleren. Welke maatregelen zijn nou verstandig?

Daar zijn verschillende ideeën over. Het is echter wel cruciaal dat in een regio één helder verhaal wordt gecommuniceerd naar bewoners over de te treffen maatregelen. Niet alleen door de gemeenten, maar ook door de installateurs en aannemers aan de keukentafel. En bewoners hoeven niet alles in één keer te doen. Veel maatregelen kunnen slim gecombineerd worden met bijvoorbeeld een verbouwing of met achterstallig onderhoud.

Bewonersflyer no-regret maatregelen
In Noord-Holland Noord heeft het Servicepunt in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst en lokaal adviserende bouw- en duurzaamheidsexperts geïnventariseerd wat no-regret maatregelen zijn. Met als doel inzicht bieden in welke maatregelen een huiseigenaar kan nemen om in stappen van gas los te gaan. Het resultaat is een bewoners flyer. Vervolgens wordt de flyer breed gecommuniceerd door de gemeenten in de regio naar bewoners en bouwers. De flyer kan worden opgenomen in de lokale media. En er wordt een bijeenkomst georganiseerd met de mensen die het uiteindelijk moeten doen: de aannemers en de installateurs.

Download hier de flyer ‘No-regret maatregelen bewoners’.

Categorieën: Nieuws