Het moest en ging allemaal snel: begin april liet BZK weten dat er een subsidie van €85 miljoen werd opengesteld voor proeftuinen aardgasvrije wijken. Ongeveer 20 wijken zouden geselecteerd worden om met subsidie van het aardgas af te kunnen. Nu gaat het beginnen! Er zijn sindsdien bergen werk verzet! Gemeenten wilden allemaal snel in een paar maanden tijd grote stappen zetten om dit geld veilig te stellen. En dat is gebeurd. In krap drie maanden werden stakeholders bij elkaar geroepen, plannen gemaakt, en goedkeuringen van Colleges binnengesleept om een aanvraag in te kunnen dienen. Op 1 juli bleken er 74 gegadigden bij BZK voor de felbegeerde subsidie. En toen begon het wachten… Het lange wachten… Hoe zouden ze de aanvragen gaan beoordelen? Wie gaan ze eigenlijk beoordelen? Hoe zit het met landelijke spreiding? Vele vragen en onzekerheid.

Sommige gemeenten gingen door met de planvorming of juist met participatie, andere wachtten eerst maar eens af of de subsidie ook daadwerkelijk binnenkwam. Het voelde als een soort beauty contest. Vandaag is er duidelijkheid. De overheid stelt niet 85, maar maar liefst 120 miljoen beschikbaar aan 27 gemeenten door het hele land*.

Binnen Noord-Holland krijgen Amsterdam (Van der Pekbuurt) en Purmerend (Overwhere-Zuid) dit jaar subsidie van BZK om daadwerkelijk stappen te gaan zetten en de eerste huizen van het aardgas af te halen. Hun inzet wordt hiermee beloond. Gefeliciteerd!
Met deze subsidie zullen er daadwerkelijk woningen van het aardgas af gaan in 2019! Er is nog veel werk aan de winkel om dat voor elkaar te krijgen. Wij zullen de vorderingen van deze gemeenten op de voet blijven volgen om de geleerde lessen verder te verspreiden binnen de provincie.

Helaas betekent dit ook dat de andere aanvragen vanuit Noord-Holland nu (nog) geen geld krijgen. Haarlem, Zaanstad en Heerhugowaard moeten op eigen kracht verder. Maar… in 2019 zijn er nieuwe kansen! Het ministerie heeft laten weten een nieuwe ronde in voorbereiding te hebben. Vanuit het Servicepunt zullen we dus ook in 2019 ondersteuning bieden om de aanvragen aan te scherpen. Jullie weten ons te vinden.

* Lees hier verder voor  het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

 

Categorieën: Nieuws