De Provinciale subsidieregeling energiebesparing koopwoningen is geopend tot en met 13 september voor aanvragen. De subsidie is toegankelijk voor samenwerkende gemeenten. In regionaal verband kunnen aanvragen worden gedaan. Lees hier meer over de voorwaarden van de regeling en hoe deze aan te vragen. Vanaf 1 januari 2019 zal de tweede tranche beschikbaar komen. De regeling loopt tot en met 2021.

In het klimaatakkoord wordt de toekomstige gebouwde omgeving beschreven als “goed geïsoleerde woningen en gebouwen die we met duurzame warmte verwarmen…”. In deze tijd is het dan ook erg belangrijk om energiebesparingsmaatregelen ook te bekijken vanuit de opgave om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken. Deze twee opgaves komen nu bij elkaar. We hebben hier eerder al over geschreven in de notitie Duurzame warmte – de techniek van de warmtetransitie, hier te downloaden.

De subsidieregeling is belangrijk in het versnellen van de energiebesparingsopgave. Woningeigenaren weten vaak nog niet welke maatregelen voor hun huis de meest optimale zijn, zeker gezien de komende tijd in veel buurten nog niet bekend zal zijn wat het alternatief wordt voor aardgas. Toch is het cruciaal dat het verduurzamen van woningen niet stil komt te liggen. O.a. Energieloketten, aannemers en adviseurs spelen hierin een sleutelrol. Regio’s kunnen de subsidieregeling inzetten om bijvoorbeeld deze partijen te stimuleren, maar ook voor het organiseren van bewonersavonden, inkoopacties en nog veel meer. Eén van de voorwaarden is 50% cofinanciering.

Categorieën: Nieuws