Een gunstig A-energielabel versnelt de verkoop van een koopwoning met ruim 48 dagen en resulteert gemiddeld in een bonus van 6.300 euro. Dit geldt niet in de vier grote steden vanwege de krapte die daar heerst op de woningmarkt. Uit het labelimpact onderzoek van Dirk Brounen (2017) blijkt dat de positieve invloed van een gunstig energie label op de verhoogde waarde van woningen voor gemeenten een belangrijke drijfveer is voor het verduurzamen van woningen.

Onderzoekers van de Tilburg University bestudeerden de invloed van het energielabel op zowel de verkoopwaarde als de verkoopsnelheid. Daarbij werden ruim 60.000 gelabelde woningen onderzocht die in de tweede helft van 2017 verkocht werden. In de studie zijn eigenschappen zoals leeftijd, staat van onderhoud, locatie en woningtype meegenomen. Bijna een op de drie woningen was voorzien van een groen A- of B-label; 16% viel in de minst duurzame categorie met een F- en G-label. Het energielabel laat kopers zien hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen.

Effect minder sterk bij appartementen

Slecht geïsoleerde huizen brengen gemiddeld 13.000 euro minder op en blijven 54 dagen langer te koop staan dan een gemiddelde woning. Het effect van verduurzaming op de waarde van een woning blijkt sterker te zijn voor eengezinswoningen dan voor appartementen.

Oververhitte woningmarkten

In de vier grootste steden waar regelmatig de vraagprijs wordt overboden, blijken deze effecten opmerkelijk kleiner. Zo brengen koopwoningen met een F- en G-label gemiddeld 2.300 euro minder op. Daarbij verschilt de verkooptijd tussen een A- en G-label woning hier met maar 21 dagen (tegenover 102 dagen landelijk). ‘Men betaalt op dit moment de hoofdprijs voor vrijwel elke woning, ongeacht de energiestatus’, aldus onderzoeksleider prof. dr. Dirk Brounen.

 

 

Categorieën: Nieuws