De aannemer gaat een cruciale rol spelen in het gereed maken van vastgoed voor duurzame bronnen. Zij zitten met particulieren om de keukentafel om verbouwingen te spreken en hebben daarin een adviserende rol. Met de aannemers van Bouwend Nederland Midden-Holland heeft het Servicepunt Duurzame Energie deze adviserende rol verkend. Welke maatregelen zijn op welk moment slim te adviseren naar de bewoner en hoe brengen we de woning daarmee verder in de route naar aardgasvrij?

Om de gebouwde omgeving uiteindelijk geheel CO2-neutraal te kunnen verwarmen, moeten alle duurzame bronnen optimaal benut kunnen worden. Isolatie is daarvoor een randvoorwaarde. De temperaturen die bij duurzame bronnen beschikbaar komen zijn namelijk lager dan de temperatuur die kan worden bereikt door een CV ketel (90°C). Gebouwen moeten dus met een lagere temperatuur – tussen de 35°C en 70°C – verwarmd kunnen worden.

De temperatuur die beschikbaar komt is onder andere afhankelijk van het type gebouw en warmte-opwek installatie. We weten op dit moment alleen nog niet welke alternatieve oplossing er per stad, dorp, wijk, complex of individuele woning gaat komen, laat staan wanneer dat er komt.

Toch moeten woningeigenaren nu al aan de slag met het isoleren van hun woning, ongeacht de alternatieve oplossing. En dat kan, want er zijn zogeheten no-regret maatregelen: ingrepen die in elk geval goed zijn om toe te passen. Voor een beter geïsoleerde en comfortabele woning. Denk aan elektrisch koken, HR++ glas en spouwmuur isolatie. Nu starten is ook nodig omdat de isolatie-opgave gefaseerd moet worden uitgevoerd vanwege de hoge investeringskosten en beperkte capaciteit in de markt.

Maar wie vertelt woningeigenaren wat die maatregelen zijn en hoe ze slim kunnen worden toegepast? De aannemer is een stakeholder die aan de keukentafel met bewoners spreekt.
Met de aannemers van Bouwend Nederland is daarom onderzocht welke maatregelen er aanvullend op binnenkomende klantvragen geadviseerd moeten worden. Hiervoor is het interactieve spelvorm de Huisreis gebruikt. Bijvoorbeeld het toepassen van dakisolatie bij de aanbouw van een dakkapel. De aannemer is toch al over de vloer en het dak gaat toch al open. Zo benut je natuurlijke momenten om te verduurzamen en de woning te voorzien van meer comfort.

Bouwend Nederland heeft hier een verslag van de werksessie gepubliceerd.

Contact: Daniël van Staveren, daniel.vanstaveren@overmorgen.nl, 06 – 10 85 92 74.

 

Categorieën: Nieuws