Het aardgasvrij maken van onze warmtevoorziening is onomkeerbaar. Om deze opgave uit te voeren zullen we alle zeilen bij moeten zetten. We moeten nú starten!

Sinds de vondst van aardgas in Slochteren is in Nederland een van de beste aardgasinfrastructuren in de wereld gebouwd. Ruim 95% van de circa 10 miljoen gebouwen in Nederland wordt met aardgas verwarmd. Iedere Nederlander vindt dat heel normaal. Die normale situatie gaat veranderen. Ons gas raakt op. Groningen beeft. En we willen in de toekomst niet afhankelijk raken van dubieuze regimes voor gas. Ook willen we onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen om ons klimaat en onze gezondheid te ontzien. De klimaattop in Parijs benadrukt het belang hiervan en in de energie agenda voor Nederland is dan ook bepaald dat we in 2050 niet langer aardgas willen gebruiken om onze gebouwen te verwarmen. Het nieuwe Kabinet maakt deze ambitie nog concreter: in 2021 leveren we 50.000 nieuwbouwwoningen per jaar aardgasvrij op en worden 30.000 tot 50.000 woningen per jaar van het gas gehaald wat moet groeien naar 200.000 per jaar.

Dit is een transitie van ongekende proporties. Letterlijk iedereen in Nederland zal hier mee te maken krijgen. Gemeenten krijgen bevoegdheden om de regie te nemen in deze transitie. Woningbouwcorporaties maken plannen om hun gehele voorraad in 2050 aardgasvrij te maken. Maar hoe doe je dat? Welke alternatieven zijn er voor aardgas? Wat en wie heb je nodig om dit te realiseren? Regie is essentieel. We moeten versnellen. En niet zo’n klein beetje ook. Want 2020 ligt al om de hoek.

Programma

09.00 Ontvangst
09.15 Welkom – Het gaat niet vanzelf
09.45 Zonder feiten heb je slechts een mening
10.45 Koffiepauze
11.00 Geen transitie zonder plan
12.00 Lunch
12.45 Break-out in 2 groepen:
Dweilen met de (gas)kraan open? Woningcorporatie motorblok van de warmtetransitie
14.00 Koffiepauze
14.15 Vervolg Break-out in 2 groepen
15.30 Aardgasvrij Café
16.15 Borrel

Bekijk het volledige programma hier.

Wij bieden een speciaal kortingsaanbod van 20%. Via deze link kunt u daar gebruik van maken.

Categorieën: Nieuws