De afgelopen 3 jaar is er in alle gemeenten in Nederland beleid ontwikkeld ten aanzien van energiearmoede. In 2021 en 2022 was iedereen druk met het oriënteren op de vraag hoe huishoudens met energiearmoede het beste geholpen kunnen worden. De afgelopen 2 jaar hebben in het teken gestaan van de uitvoering. Gemeenten zijn op zoek gegaan naar partijen die energiecoaching, fixing en witgoedwissels konden uitvoeren. In absolute zin zijn er best goede resultaten geboekt.
Tegelijkertijd dringt het besef bij veel gemeenten door, dat een groot deel van de doelgroep nog niet is bereikt. Om dat alsnog voor elkaar te krijgen is het LEA-programma opgezet. LEA verbindt bestaande, lokale, sociaal-maatschappelijke initiatieven die de strijd tegen energiearmoede aangaan. Het streven is om op zo veel mogelijk plaatsen in Nederland een duurzame coaching- en fixingaanpak te implementeren om bewoners te helpen.
Binnen dit programma bundelen Energiebank Nederland, Fixbrigade Nederland en Energie Samen hun krachten. Deze 3 organisaties hebben ervaring met het bereiken van de lastiger te bereiken groep. Wat zijn de plannen van het programma en welke ondersteuning wordt er geboden? Martijn Mewe, Regiocoördinator LEA Noord Holland, neemt ons deze middag mee.