Datum: 5 september 2024
Tijd: 16:00 - 17:15
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers energietransitie, projectleiders duurzaamheid en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen

Het wordt steeds duidelijker: de energie- en warmtetransitie is naast een technische en financiële ook een sociale transitie. Naast partijen uit de ‘systeemwereld’ is het belangrijk om de ‘leefwereld’ te betrekken. Enerzijds is dat natuurlijk de individuele inwoner die de keuze kan maken om van het aardgas af te gaan. Daarnaast kan deze individu ook worden vertegenwoordigd vanuit een bewonersinitiatief.

Stichting Buurkracht begeleidt al meer dan 10 jaar bewonersgroepen en heeft veel ervaring met het proces van de (opstartende) samenwerking tussen bewonersinitiatieven en gemeenten. Om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de samenwerking, ontwikkelden zij de “nationale buurkracht monitor”. In deze monitor beoordelen zowel bewonersinitiatieven als gemeenten hoe ze de samenwerking vinden verlopen. Dit jaar is de tweede meting uitgevoerd en deze biedt veel nuttige inzichten!

Djoera Eerland van Buurkracht neemt ons deze middag mee door de uitkomsten en opgedane inzichten. Vervolgens delen Baris Kurkcu (Gemeente Alkmaar) en Wim van Bokhorst (bewonerscollectief Duurzaam Rak) hoe zij de samenwerking hebben ervaren. We sluiten af met een aantal tips hoe je de samenwerking tussen bewonersinitiatieven en gemeenten kunt verbeteren.

Categorieën: