Er zijn verschillende mogelijkheden om de mobiliteit op het bedrijventerrein te verduurzamen. Deze kunnen worden gecombineerd maar ook afzonderlijk van elkaar worden ingezet om het vervoer van en naar, en óp de locatie zelf te verduurzamen. Hierbij horen schone vervoersmiddelen en de benodigde voorzieningen.

Mogelijkheden duurzame mobiliteit

Er zijn verschillende schone elektrische vervoersmiddelen op de markt. Deze zijn tegelijkertijd duurzaam én voordelig. De totale kosten voor bezit én gebruik van een elektrische auto zijn namelijk lager dan bij een fossiele brandstof auto, dit komt door lagere onderhouds- en brandstofkosten. Elektrische auto’s zijn bovendien fiscaal interessant en komen in aanmerking voor Milieu investeringsaftrek (MIA). Een volledig elektrische auto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komt in aanmerking voor 36% MIA. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende schone, elektrische vervoersmiddelen te kiezen zoals elektrische (bak)fietsen, Twizy, elektrische scooters, elektrische auto’s en bestelwagens.

Elektrische vervoersmiddelen moeten regelmatig worden opgeladen. Het is daarom belangrijk om een passende laadoplossing te realiseren die past bij de vervoerswensen van uw onderneming. Denk hierbij naast een eenvoudiger laadpunt aan:

Een laadplein (tot 22 kW)
biedt de mogelijkheid voor het tegelijkertijd en slim opladen van een volledig wagenpark op één (verlengde) aansluiting.

Een snellader (tot 50/100 kW) biedt de mogelijkheid tot het opladen van een voertuig in gemiddeld 20 minuten, afhankelijk van de batterij van het voertuig. Dit vraagt een groot (piek)vermogen van uw aansluiting. Het is een relatief kostbare oplossing.

Auto’s staan vaak de hele dag stil. Dit is zonde en niet duurzaam. Door uw wagenpark of andere vervoersmiddelen te delen met andere ondernemers of gebruikers worden deze efficiënter gebruikt. Een deelsysteem maakt het mogelijk dat werk-auto’s door meerdere mensen worden gebruikt en niet onnodig lang stil staan. Dit betekent dat minder auto’s voldoende zijn voor uw werkzaamheden. Dit scheelt in de kosten én is beter voor het milieu. Elektrische auto’s zijn zeer geschikt als gedeelde auto vanwege hun lage ritprijs en lage uitstoot.

De technologie in vervoersmiddelen wordt steeds slimmer en staat meer met elkaar in verbinding. Door slim gebruik te maken van deze technologische ontwikkelingen kunt u uw vervoersstromen verduurzamen en beheren. Applicaties maken het mogelijk om te weten waar iemand, of een vervoersmiddel, zich bevindt. Bovendien bestaan er slimme algoritmes die de mobiliteitsbehoefte van uw werknemers voorspellen voor de volgende periode. Dit maakt samenwerken en het efficiënt gebruiken van beschikbare vervoersmiddelen mogelijk en biedt u de mogelijkheid een innovatief en duurzaam vervoerssysteem in te voeren.

Voorbeelden

Port of Amsterdam

Lopen voorop ten aanzien van circulair ondernemen. Meer informatie hier: https://www.portofamsterdam.com/nl/business/circulaire-economie.

Almere 2.0

De energieneutrale en afvalloze stad. Energy on upcycling. https://almere20.almere.nl/programmalijnen/energy-on-upcycling/