Dit thema gaat over het verantwoord ontwikkelen, realiseren en exploiteren van warmtevoorzieningen. Het omvat de mogelijkheden voor regie voeren, organiseren en het inrichten van een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW), evenals het opschalen naar regie op portfolio’s. Belangrijke elementen zijn het structureren van contractuele samenwerkingen, het ontwikkelen van een contractstrategie, het opzetten van organisatiemodellen en het onderhandelen om publieke belangen te borgen.
Ook als we de blik naar binnen werpen, zullen de gemeentelijke organisaties een ontwikkeling door moeten maken om regie te kunnen blijven voeren onder de benodigde versnelling. Het wordt in toenemende mate belangrijker hoe je van projectmatig naar opgavegericht kunt werken en hoe de gemeentelijke organisatie in al haar kracht schaalvoordelen kunnen benutten door warmteprojecten als kerntaak op te nemen.

Wat doet het SPDE op dit thema?
Specifiek voor de warmteclusters (zoals die ook zijn gedefinieerd in de Energievisie) wordt er een regionale warmteregisseur aangesteld. Deze kan procesverantwoordelijkheid nemen voor een versnelling in de regio en kan namens de gemeenten – en eventuele andere stakeholders – ondersteuning vanuit de Expertpool van het SPDE inzetten. Ter ondersteuning van een doelgerichte en impactvolle inzet van de warmteregisseurs, maakt het SPDE een eerste orde analyse en kenschets van de warmteclusters
Daarnaast zal het SPDE een verkennend onderzoek uitvoeren naar hoe gemeenten regie kunnen voeren in de warmtetransitie, ter inspiratie voor een blik op de eigen gemeentelijke organisatie.
Ook komt het SPDE met opleggers voor gemeenten waarin op hoofdlijnen staat omschreven wat het doel, de mogelijkheden en elementaire onderdelen zijn voor gemeentelijke invloed en regie in (voor nu) de volgende overeenkomsten: Intentieovereenkomst, Samenwerkingsovereenkomst, Aandeelhoudersovereenkomst (met toelichting verschil t.o.v. Statuten) en een specifieke overeenkomst, zoals een Infrastructurele (of vergelijkbare) overeenkomst.
Voor wie is dit interessant?
Deze programmalijn is relevant voor alle gemeenten die:
- Zien dat zij in gezamenlijkheid met haar buurgemeenten aan de slag zal moeten gaan (vanuit bron, warmtevraag of anderszins);
- Tegen de grenzen aanlopen van hun eigen organisatie en het eigenaarschap intern willen verbreden; en
- Een juridisch bindende overeenkomst met een andere partij in de warmtetransitie willen sluiten.
Heb je een vraag?
Roy Hendriks is ons contactpersoon voor dit thema.

Roy Hendriks
roy.hendriks@servicepuntde.nl