Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen ligt een grote opgave voor collectieve warmtenetten. De collectieve warmtemarkt is de afgelopen jaren ontwikkeld van enkele lokale projecten in exploitatie naar vele warmte initiatieven in ontwikkeling. Inmiddels is duidelijk dat de warmtetransitie urgent is en dat gemeenten hiervoor de regie zullen hebben.
De Wet collectieve warmte, welke naar verwachting 1-1-2026 in werking treedt, introduceert een marktordening waarbij de doorslaggevende zeggenschap in warmtebedrijven in publieke handen moet zijn.
In dit thema nemen we de gemeenten mee in:
- Wat de Wcw voor hen inhoudt;
- De verschillende mogelijke regionale en lokale rolnemingsvormen;
- Wat komt er kijken bij het inrichten van publieke rolneming?

Wat doet het SPDE op dit thema?
Het SPDE staat gemeenten bij in het verkennen en concretiseren van publieke rolneming. Bijvoorbeeld door mee te kijken in de afwegingen voor publieke rolneming, wat de gemeente heeft op- en in te richten voor deze rolneming en advisering in het bestuurlijke besluitvormingsproces hiervoor.
We zijn er voor alle publieke spelers in Noord-Holland die in enige vorm gerelateerd zijn aan de warmtetransitie. Denk hierbij onder andere aan gemeenten, netbeheerders (TenneT, Liander), waterschappen, de provincie, BNG en EBN.
Heb je een vraag?
Roy Hendriks is ons contactpersoon voor dit thema.

Roy Hendriks