Skip to main content

Het Servicepunt Duurzame Energie


Het SPDE ondersteunt gemeenten, regio’s en andere betrokkenen in Noord-Holland bij de warmtetransitie. Het Servicepunt is beschikbaar voor hulp en expertise, identificeert
gemeenteoverstijgende thema’s, doet daarnaar aanvullend onderzoek en faciliteert kennisdeling. Uiteindelijk willen we de kennis en expertise bij de gemeenten verankeren, zodat zij zelf aan de slag kunnen. Op deze manier is het SPDE een katalysator voor de warmtetransitie in Noord-Holland en zorgen we ervoor dat we samen Noord-Holland van het aardgas krijgen en duurzaam verwarmen.
 

Kennis en expertise

Het SPDE ondersteunt gemeenten in Noord-Holland in de energietransitie, met als focusgebied de warmtetransitie. Gemeenten staan in regie van deze warmtetransitie. De opgave is veel omvattend en vraagt om diepgaande expertise die bij veel gemeenten niet structureel aanwezig is. Het consortium achter het SPDE bezit de kennis en kunde om gemeenten te ondersteunen met deze vraagstukken voor individueel, klein en grote collectieve warmteoplossingen op financieel, technisch, organisatorisch, sociaal en juridisch vlak.

Langs 3 programmalijnen

Het SPDE is ingericht als een projectorganisatie, en wordt programmatisch aangestuurd. Hiervoor bestaan drie lijnen in het programma:

  • RegioregisseursDe regioregisseurs zijn het eerste aanspreekpunt voor gemeenten. Voor de regio’s houden we de indeling van de negen (9) bestuurlijke regio’s in Noord-Holland aan. De regioregisseurs zijn de vaste contactpersonen van de gemeente én de ogen en oren van het SPDE. Zij komen minimaal één keer per maand bij de gemeenten en schuiven aan in regionale overleggen. Zij halen de belangrijkste vragen van gemeenten op en helpen ze bij het beantwoorden daarvan. Soms kunnen zij zelf de vragen beantwoorden, in andere gevallen kunnen zij contact leggen met één van de experts binnen het SPDE. Regioregisseurs zorgen voor regelmatig individueel contact met gemeenten en faciliteren ontmoeting binnen de regio.
  • Expertteam: Het Servicepunt Duurzame Energie heeft een expertteam waarin alle expertises binnen de warmtetransitie een plek hebben. Zij kunnen gemeenten dus verder helpen met specifieke vragen over de technische, financiële, bestuurlijke en juridische kant van de warmtetransitie, maar bijvoorbeeld ook met vragen ominwoners mee te nemen in de warmtetransitie. Dit kan een korte vraag zijn om even mee te kijken, maar kan ook een uitgebreider advies van enkele dagen (max. 5) zijn. De experts zijn inzetbaar vanuit het hele consortium, zijn onafhankelijk en werken in wederkerigheid met de gemeente. Geleerde lessen en opgebouwde kennis wordt na de opdrachten beschikbaar gesteld voor de andere gemeenten via leerlijnen, – materiaal en kennissessies.
  • Themateam (kennisdeling): Iedere dag doen gemeenten in Noord-Holland nieuwe ervaringen op binnen de warmtetransitie. Daarbij komen ook vragen en uitdagingen naar voren waar meerdere gemeenten mee worstelen en die meer aandacht vragen dan elke dagen ondersteuning. Gezien de fase waarin de transitie zich bevindt, zijn een groot aantal van de themas waarbij dit speelt voorspelbaar. Denk bijvoorbeeld aan warmteprogramma’s, kleine kernen aanpak, publieke rolneming en wetgeving. Via het SPDE zorgen we ervoor dat de kennis op deze thema’s breed verspreid wordt, zodat deze door iedereen in Noord-Holland toegepast kan worden. Dat doen we via bijvoorbeeld kennisbijeenkomsten en onze website (via de themapagina’s en de kennisbank).

Wie voeren het Servicepunt uit?  

Vanaf 1 januari 2025 wordt het Servicepunt Duurzame Energie bemand door een consortium van Royal HaskoningDHV, Fakton, CE Delft, EMMA en AKD.

Meer lezen over het programma?

Meer lezen over de gedachtes achter het programma van het SPDE voor 2025-2029? Lees dan het interview met Hans Otten, programmamanager van het Servicepunt, waarin hij zijn visie en plannen voor de komende 4 jaar deelt. Of bekijk de video hiernaast. 

Interview met Hans Otten

Onze thema’s

Warmteprogramma’s en kavelstrategie

In een warmteprogramma beschrijft de gemeente de aanpak van isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat welke wijken en buurten in de komende tien jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld het Leerlab Warmteprogramma…

Lees verder

Regie en rolneming

Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen ligt een grote opgave voor collectieve warmtenetten. De Wet collectieve warmte introduceert een marktordening waarbij de doorslaggevende zeggenschap in warmtebedrijven in publieke handen moet zijn. 

Lees verder

Energiesysteem

Gemeenten bereiden zich voor op het opzetten van warmteprogramma’s, waarin zij keuzes maken over duurzame warmtevoorzieningen per wijk. Tegelijkertijd werkt Liander aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen.

Lees verder

Warmtebronnen

Het SPDE is nauw betrokken bij de kennisvergaring rondom warmtebronnen. Via werkzaamheden voor het Expert Team Warmte en NieuwWarmteNu middels het opzetten van afwegingskaders en haalbaarheidsstudies…

Lees verder

Energieplanologie

Bodemenergie is warmte die gewonnen wordt uit de bodem tot 500 meter diep. Het wordt gebruikt voor het verwarmen van onder andere huizen, kantoorpanden en glastuinbouw en is een hernieuwbare energiebron die duurzame warmte en koude biedt. Naar verwachting zal de toepassing van bodemenergiesystemen steeds verder groeien…

Lees verder

Participatie en communicatie

De warmtetransitie heeft grote impact op mensen en de woning waarin ze wonen. Deze transitie komt daadwerkelijk achter de voordeur, en daarom is het belangrijk om de woningeigenaren en de bewoners nauw te betrekken bij de keuzes die de gemeente maakt, en te informeren over de keuzes die ze zelf kunnen maken. Dat geldt voor het warmteprogramma…

Lees verder

Energierechtvaardigheid

Huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten kunnen last hebben van energiearmoede. Mede door hoge energieprijzen wordt de omvang van deze groep groter. Ook deze groep moet mee kunnen in warmtetransitie. Gemeenten moeten dus ook werk maken van het bereiken van deze groep.

Lees verder

Ons aanbod

Regioreggiseurs

Voor gemeenten zijn de negen regioregisseurs het eerste aanspreekpunt. Zij zijn de vaste contactpersonen van de gemeente én de ogen en oren van het SPDE. 

Lees verder

Ondersteuning vanuit het expertteam

Het Servicepunt Duurzame Energie beschikt over een expertteam waarin alle belangrijke expertises binnen de warmtetransitie vertegenwoordigd zijn. Dit team ondersteunt Noord-Hollandse gemeenten bij specifieke vraagstukken over de technische, financiële, bestuurlijke en juridische aspecten van de warmtetransitie, of overhet betrekken van inwoners bij de energietransitie en vraagstukken als energiearmoede.

Lees verder

Kennisdeling en -ontwikkeling

De warmtetransitie brengt continu nieuwe inzichten, vragen en uitdagingen met zich mee. Veel van de vraagstukken waar gemeenten in Noord-Holland tegenaan lopen, spelen ook in andere gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan thema’s zoals de warmteprogramma’s, de aanpak van kleine kernen, publieke rolneming en (nieuwe) wetgeving.

Lees verder

Inloopspreekuur energiearmoede

Heb je vragen over energiearmoede, wil je ideeën bespreken met experts of ervaringen delen met collega-gemeenten? Sluit dan aan bij onsinloopspreekuur Energiearmoede! Dit spreekuur biedt een laagdrempelige mogelijkheid om kennis en praktijkervaringen uit te wisselen en samen te werken aan oplossingen.

Lees verder

Serious game warmtetransitie

De warmtetransitie is een complexe opgave met uiteenlopende belangen. Om ambtenaren en andere professionals hierin spelenderwijs mee te nemen, biedt het SPDE deSerious Game Warmtetransitieaan. Dit interactieve spel helpt spelers inzicht te krijgen in de dynamiek, uitdagingen en samenwerkingskansen binnen de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Lees verder

Expeditie Warmtetransitie

De warmtetransitie is een complexe opgave, waarin technische, financiële, juridische en sociale vraagstukken samenkomen. Speciaal voor nieuwe energieambtenaren organiseert het Servicepunt Duurzame Energie deExpeditie Warmtetransitie: een tweedaagse introductie waarin deelnemers een stevig fundament krijgen in de energietransitie en een waardevol netwerk opbouwen. 

Lees verder

Podcast: Warmtewerkt

Onderdeel van het SPDE is het faciliteren van kennisdeling. Om dat op een laagdrempelige manier te doen, publiceren we maandelijks een podcast-aflevering via Spotify. In deze podcast praten wij je bij over relevante ontwikkelingen, actuele vraagstukken, inspirerende voorbeelden en praktische tips over de warmtetransitie. Zo helpen we elkaar om aan de slag te gaan met de warmtetransitie in onze provincie.

Lees verder