Skip to main content

Warmteprogramma’s en kavelstrategie


Met de inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) wijzigt de Omgevingswet en verandert de naam van de transitievisie warmte (TVW) naar
Warmteprogramma. Het warmteprogramma krijgt een juridische status onder de Omgevingswet. In een Warmteprogramma beschrijft de gemeente haar aanpak voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. De gemeente beschrijft hierin welke gebieden de komende tienjaar van het gas af gaan en op welke manier dat gebeurt. Tevens biedt de Wgiw de gemeenten zowel het mandaat en instrumentarium om wijken aan te wijzen die van het aardgas af gaan. 

Daarnaast krijgen gemeenten onder de Wet Collectieve Warmte (Wcw) de mogelijkheid om Warmtekavels aan de wijzen. Warmtekavels zijn afgebakende gebieden waarvoor de gemeente toestemming geeft aan één warmtebedrijf om woningen te voorzien van collectieve warmte. Maar hoe bepaal je nou de afbakening van deze warmtekavel? Waar moet je allemaal mee rekening houden? 

Wat doet het SPDE op dit thema?

Het SPDE verzorgt aanvullende ondersteuning op het NPLW-warmteprogramma ondersteuningsaanbod om alle gemeenten in Noord-Holland te helpen bij het komen tot een Warmteprogramma. Met deze aanvullende ondersteuning zorgen we voor concrete templates en voorbeelden, brengen we gemeenten in contact met elkaar en realiseren we de regionale verdieping. Ook gaat het SPDE in 2025 aan de slag met het ondersteunen van de gemeenten bij het komen tot een kavelstrategie.

Voor wie is dit interessant?

Deze programmalijn is relevant voor alle gemeenten die: 

  1. Op dit moment hun Warmteprogramma aan het opstellen zijn, of hier nog aan moeten beginnen;
  2. De potentie voor collectieve warmteoplossingen (warmtenetten) hebben geïdentificeerd en nadenken over hun Kavelstrategie;
  3. Warmtenetten hebben opgenomen in hun Warmteprogramma en duidelijkheid zoeken over de noodzaak voor een planMER. 

Meer weten?

Handreiking van het NPLW

Het NPLW heeft een handreiking warmteprogramma ontwikkeld als ondersteuning voor gemeenten bij het opstellen van hun warmteprogramma. Dit document biedt richtlijnen over de vereisten waaraan een warmteprogramma moet voldoen en beschrijft het proces van totstandkoming. Daarnaast bevat de handreiking praktische adviezen en aanbevelingen om gemeenten te helpen bij een effectieve aanpak.

Download de handreiking Warmteprogramma van het NPLW

Heb je een vraag?

Het warmteprogramma vraagt om een integrale aanpak. Gemeenten moeten keuzes maken gebaseerd op techniek en financiën, maar ook op beschikbare ruimte, sociale opgaven, het elektriciteitsnetwerk en beschikbare capaciteit. Karen Friele brengt deze dingen graag bij elkaar zodat we in de warmteprogramma’s samen echt stappen kunnen gaan zetten.

Samen met Lieke Hoogestijn en Michèl Verëll ondersteunt Karen de gemeenten in Noord-Holland binnen deze themalijn om te komen tot warmteprogramma’s en een kavelstrategie.

Karen Fiele

Karen Friele

karen.friele@servicepuntde.nl