Het Servicepunt Duurzame Energie in het kort
Het Servicepunt Duurzame Energie (SPDE) ondersteunt gemeenten, regio’s en andere betrokkenen in Noord-Holland bij de warmtetransitie. Het Servicepunt is beschikbaar voor hulp en expertise, identificeert gemeenteoverstijgende thema’s, doet daarnaar aanvullend onderzoek en faciliteert kennisdeling. Uiteindelijk willen we de kennis en expertise bij de gemeenten verankeren, zodat zij zelf aan de slag kunnen. Op deze manier is het SPDE een katalysator voor de warmtetransitie in Noord-Holland en zorgen we ervoor dat we samen Noord-Holland van het aardgas krijgen en duurzaam verwarmen.
Dit doen we op verschillende manieren:
- Regioregisseurs. Eerste aanspreekpunt voor iedere gemeente zijn de negen regioregisseurs. Deze regioregisseurs halen de belangrijkste vragen van gemeenten op, en helpen ze bij het beantwoorden daarvan. Soms kunnen zij zelf de vragen beantwoorden, in andere gevallen kunnen zij contact leggen met een van de experts binnen het SPDE. Regioregisseurs zorgen voor regelmatig individueel contact met gemeenten en faciliteren ook ontmoeting binnen de regio.
- Expertteam. Het Servicepunt Duurzame Energie heeft een expertteam waarin alle expertises binnen de warmtetransitie een plek hebben. Zij kunnen gemeenten dus verder helpen met specifieke vragen over de technische, financiële, bestuurlijke en juridische kant van de warmtetransitie, maar ook bijvoorbeeld met vragen om inwoners mee te nemen in de warmtetransitie. Soms zullen zij aanvullend onderzoek doen om generieke oplossingen te ontwikkelen voor vragen die breed leven in Noord-Holland. Zij worden ingeschakeld via de regioregisseurs. We focussen ons vooral op onderwerpen die bij meerdere gemeenten leven.
- Kennisdeling. Iedere dag doen gemeenten in Noord-Holland nieuwe ervaringen op binnen de warmtetransitie. Naar verwachting nemen die ervaringen de komende jaren alleen maar toe. Via het SPDE zorgen we ervoor dat iedereen deze kennis en ervaringen breed verspreid wordt, zodat deze in de hele provincie toegepast kan worden. Dat doen we via bijvoorbeeld kennisbijeenkomsten en de website
Thema's
- Warmteprogramma’s. In een warmteprogramma beschrijft de gemeente de aanpak van isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat welke wijken en buurten in de komende tien jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld het Leerlab Warmteprogramma, waarbij we gemeenten ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eerste warmteprogramma.
- All-electric. Op plekken waar weinig warmtebronnen zijn, is een oplossing die uitgaat van elektrische warmtepompen geschikt. Welke keuzes moet een gemeente maken, en hoe kan je inwoners en bedrijven helpen en stimuleren om hiermee aan de slag te gaan?
- Energiebesparing. Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Maar hoe zorg je samen met inwoners en bedrijven voor een zo groot en efficiënt mogelijke besparing van energie, op een natuurvriendelijke manier?
- Warmteregio’s. Regionale samenwerking wordt steeds belangrijker in de warmtetransitie, bijvoorbeeld door bronnen te delen of voor de infrastructuur voor warmte. Onze adviseurs kunnen helpen bij het opzetten en uitvoeren van deze regionale samenwerking.
- Wijkaanpak. Na het maken van plannen komt het moment dat de eerste schop in de grond gaat. Per wijk of buurt maak je een concreet plan en voer je dat uit. We helpen je met een stappenplan als basis, maar geven ook aan waarmee je rekening moet houden tijdens de route van het aardgasvrij maken.
- Participatie. Met de warmtetransitie komen we achter de voordeur van inwoners van wijken en dorpen. Hoe zorg je ervoor dat inwoners daadwerkelijk mee kunnen en willen doen? En welke methoden kun je inzetten?
- Netcongestie. Door de transitie naar meer duurzame warmte kan de druk op het elektriciteitsnet toenemen, bijvoorbeeld door de komst van warmtepompen. Welke maatregelen kun je nemen om die druk te beperken?
- Kleine kernen. Voor veel kleine kernen is een warmtenet geen optie, doordat er geen bronnen beschikbaar zijn, of omdat een warmtenet niet rendabel is. All-electric of kleinschalige collectieve oplossingen zijn dan vaak de route. Hoe kun je inwoners helpen met dit type individuele oplossingen?
- Kavelstrategie. Met de nieuwe warmtewet mogen gemeente warmtekavels aanwijzen, waarop een warmtebedrijf de bevoegdheid krijgt om warmte te transporteren en te leveren. Welke keuzes moet je daarin maken? En hoe bepaal je je strategie?
- Energierechtvaardigheid. De energietransitie vraagt inzet van iedere inwoner en ieder bedrijf. Maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen en lusten en lasten eerlijk verdeeld worden?
- Natuurinclusief isoleren. Bij natuurvriendelijk isoleren zorgen we voor isolatie van woningen, waarbij dieren, zoals vleermuizen en huismussen worden ontzien. Welke maatregelen kunnen we nemen om dit te stimuleren.
Wie voeren het Servicepunt uit?
Vanaf 1 januari 2025 wordt het Servicepunt Duurzame Energie bemand door een consortium Royal HaskoningDHV, Fakton, CE Delft, EMMA en AKD.