Skip to main content

Energiearmoede: 4 initiatieven om huishoudens te ondersteunen

Voor steeds meer huishoudens wordt het lastiger om hun energierekening te betalen. Het Regionaal Energieloket en gemeenten willen deze kwetsbare huishoudens ondersteunen. Daarvoor testten ze verschillende pilotprojecten waarmee ze het energieverbruik en de kosten bij deze doelgroep omlaag willen brengen. De meest succesvolle worden nu landelijk uitgerold. Gemeenten kunnen hiervoor budget aanvragen uit de SpUk energiearmoede en/of Lokale Aanpak Isolatie.

“Door fysiek aanwezig te zijn en klussen uit handen te nemen, betrekken we inwoners die via traditionele kanalen lastiger te bereiken zijn én nemen we drempels voor verduurzaming weg,” vertelt Jan-Willem de Vries, Projectleider Energiearmoede bij Regionaal Energieloket. Dat kenmerkt dan ook de 4 succesvolle pilotprojecten die nu landelijk worden uitgerold.  Concreet gaan de projecten over het waterzijdig inregelen van radiatoren, kruipruimtes leeghalen, vocht- en schimmelaanpak en het langs de deuren gaan.  

Waterzijdig inregelen

In ongeveer 80% van alle woningen in Nederland is de verwarming niet optimaal ingesteld, waardoor bewoners meer aardgas verbruiken dan nodig. Verder worden kamers niet goed verwarmd en is de levensduur van de verwarmingsinstallatie ook nog eens korter.  

Om deze problemen te verhelpen, regelen technisch specialisten van het Regionaal Energieloket verwarmingssystemen optimaal in. Dit doen ze door de radiatoren waterzijdig in te regelen, wat betekent dat de heet watertoevoer optimaal wordt verdeeld tussen de radiatoren. Hierdoor bespaart een bewoner tot wel 15% op het gasverbruik. Regionaal Energieloket werkt voor deze aanpak samen met lokale en landelijke installatiebedrijven.  

Kruipruimtes leeghalen 

Een veelvoorkomende reden dat inwoners ervan weerhoudt om vloer- of bodemisolatie te nemen, is puin in de kruipruimte. Puin verwijderen uit een kruipruimte is geen eenvoudige klus; het puin moet via een kruipluik uit de kruipruimte getild en afgevoerd worden. In het algemeen bieden isolatiebedrijven daarom geen dienst aan om dit puin te verwijderen.  

De klussers van het Regionaal Energieloket doen dit wel, zodat de kruipruimte alsnog geïsoleerd kan worden. Ze helpen ook graag bij het leeghalen van zolders, zodat bewoners ook hun dak kunnen laten isoleren. In de gemeente Den Haag zorgde dit ervoor dat 49 bewoners hun vloer konden isoleren die dat anders niet hadden gedaan.  

Vocht- en schimmelaanpak 

Bijna een kwart van alle Nederlandse woningen heeft schimmel.  Bewoners weten vaak niet goed hoe ze om kunnen gaan met vocht- en schimmelproblemen. En verhuurders hebben geen grip op het probleem door verstoorde communicatie tussen verhuurders en bewoners. 

Om hierbij te helpen, inventariseren de klussers of er een schimmelprobleem is in de woning en wat de mogelijke oorzaken zijn. De bevindingen delen ze met de bewoners en verhuurder. Daarnaast wordt schimmel waar mogelijk verwijderd. Bewoners krijgen ook tips om vocht- en schimmelproblemen in de toekomst te voorkomen of aan te kaarten bij de verhuurder.   

Deur-aan-deur activatie

Niet alle inwoners zijn te bereiken via brievenpost. Ze openen bijvoorbeeld hun post niet of zijn ervan overtuigd dat hun woning al volledig verduurzaamd is. Een manier om deze groep alsnog te bereiken en overtuigen is persoonlijk contact.  Zo gaan ambassadeurs van het Regionaal Energieloket langs de deuren om huishoudens te wijzen op het nemen van (kleine) maatregelen. Indien gewenst kunnen ze die ook direct uitvoeren. 

Deze deur-aan-deur activatie zetten ambassadeurs ook in om leden persoonlijk te enthousiasmeren en activeren voor VvE-vergaderingen. In pilotprojecten ging de participatie in vergaderingen hierdoor omhoog van gemiddeld 30% aanwezigheid naar 70% aanwezigheid. 

SpUk Energiearmoede en Lokale Aanpak Isolatie

Gemeenten kunnen gebruikmaken van de SpUk Energiearmoede en Lokale Aanpak Isolatie om deze innovatieve projecten uit te voeren. Wil je weten hoe deze projecten kunnen bijdragen aan de doelstellingen van jouw gemeente of heb je andere vragen? Neem contact op met projectleider Energiearmoede Jan-Willem de Vries.