We gaan aardgasvrij wonen. De overheid heeft bepaald dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Haarlem wil al in 2040 aardgasvrij zijn. Om deze verandering te bewerkstelligen is een energietransitie nodig. Deze energietransitie stopt niet bij gemeentegrenzen. Afgelopen maandag 2 oktober kwamen daarom regiogemeenten bijeen. Gezamenlijk werd gewerkt aan het ontwikkelen van een regionale warmtestrategie.

Met deze bijeenkomst zetten ambtenaren en wethouders van de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort de eerste stap om op regionale niveau naar een aardgasvrije omgeving te komen. Alleen door structureel met elkaar samen te gaan werken, kunnen we dat doel bereiken. Aan het eind van de bijeenkomst was er een eerste opzet van de regionale energiestrategie. Deze werd overhandigd aan vertegenwoordigers van de Provincie Noord-Holland.

Bekijk alle foto’s hier >

De wereld van de energietransitie
De deelnemers doken in de wereld van de energietransitie. Want wat betekent het voor ons allemaal dat we van het aardgas af moeten? We moeten over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Hoe dan? Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen: via een aansluiting op een warmtenet, met elektrische of gecombineerde oplossingen, ook wel ‘hybride’ oplossingen genoemd, of door aardgas te vervangen door het duurzame biogas. Voor koken is inductie de meest logische oplossing. Al deze oplossingen vergen een mega-operatie. Want bijna alle huizen zijn op dit moment aangesloten op het gasnet.

Samenwerken in de regio
Een van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is een aansluiting op een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt. Dat warme water komt uit een warmtebron uit de buurt. Zo’n warmtenet loopt via verschillende gemeenten. En kan dus regionaal worden ingezet.

Plannen voor de toekomst
Met het opstellen van een regionale energiestrategie, samenwerken in de regio en zorgen dat alle nieuwbouw aardgasvrij wordt gebouwd is regio IJmond-Zuid en Kennemerland klaar voor de energietransitie. De vertegenwoordigers van de Provincie Noord-Holland ontvingen een intentieverklaring van de samenwerkende gemeenten waarin onder andere is afgesproken dat alle gemeenten een routekaart naar een aardgasvrije gemeente gaan maken.

Bekijk hier het programma en download de presentaties.