Bronnen voor warmtenetten: Geothermie & Aquathermie

Wognum, 8 juli 2019

Onze tweede kennissessie gaat over twee potentiële, duurzame bronnen voor warmtenetten: energie uit de bodem en energie uit water ofwel geothermie en aquathermie. Als we ons een aardgasvrij en CO2-neutraal Nederland in 2050 voorstellen dan horen daar duurzame warmtebronnen bij. Anders dan nu met aardgas zal dat niet één bron zijn maar zullen dat verschillende bronnen zijn. Dit is een hele zoektocht. Om toe te werken naar alleen maar duurzame warmte in onze woningen is het van belang dat we die zoektocht op tijd beginnen en opwekmogelijkheden verkennen.

Tijdens deze kennissessie praten we je bij over wat geo- en aquathermie is en hoe je het kunt inzetten als warmtebron. Ook nemen we je mee in de verschillende vraagstukken rondom deze twee typen duurzame bronnen, zoals: Waar en wanneer kan ik welke bron inzetten? Wat zijn de verschillen tussen aqua- en geothermie? Wat is de financiële en technische toepasbaarheid van de bronnen en waar bevinden zich deze bronnen? Wanneer zijn de bronnen beschikbaar en welke onderzoeken lopen er? Welke stakeholders heb ik bij de inzet van deze bronnen nodig? Ook leggen we de relatie met de aanleg van warmtenetten.

We gaan met experts en elkaar op zoek naar de antwoorden. Na deze kennissessie heb je een beeld of aqua-en geothermie potentiële bronnen zijn in jouw gemeente en ben je op de hoogte van de actualiteiten rond de inzet van deze bronnen.