Het warmteprogramma: keuzes, aandachtspunten en uitdagingen
Vanaf 2026 is een warmteprogramma verplicht voor alle gemeenten. Dit beleidsdocument vormt de basis voor de warmtetransitie en legt vast hoe gemeenten stapsgewijs toewerken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Maar hoe stel je een effectief warmteprogramma op? Welke keuzes moeten nu al worden gemaakt, en hoe concreet moet je worden?
In deze aflevering van onze podcast WarmteWerkt gaat Reinout de Vries in gesprek met Margit Heine, teamleider Duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV. Zij begeleidt gemeenten bij het opstellen van warmteprogramma’s en deelt in deze aflevering praktische inzichten en adviezen.
“Het warmteprogramma is een soort puzzelstukje,” zegt Margit Heine.
Maar hoe leg je die puzzel goed? Het programma moet strategisch zijn, maar ook flexibel genoeg om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.
In deze aflevering gaan we dieper in op:
- De inhoud van een goed warmteprogramma: welke informatie moet erin, en hoe ver kijk je vooruit?
- Strategische keuzes: welke wijken pak je eerst aan en hoe weeg je financiële en sociale factoren?
- De rol van participatie: hoe betrek je bewoners en stakeholders effectief?
- Praktische tips: hoe lang duurt het opstellen van een warmteprogramma en welke stappen moet je nú zetten om op tijd klaar te zijn?
Deze aflevering maakt onderdeel uit van een tweeluik: in de volgende aflevering duiken we in de praktijk van de BUCH-gemeenten, waar de concept-warmteprogramma’s al bijna klaar zijn.
Luister de aflevering nu via Spotify of bekijk hem hier